IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq започна новата седмица с исторически връх

Американските индекси все пак не успяха да намерят единна посока

23:27 | 14.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Американските индекси не успяха да намерят единна посока в първия ден от седмицата, но технологичният Nasdaq Composite достигна рекорден връх, след като инвеститорите се насочиха отново към ориентирани към растежа акции преди ключовата среща на Федералния резерв, пише CNBC.

Технологичният бенчмарк се повиши с 0,7% до исторически връх от 14 174,14 пункта, изпреварвайки предишния си рекорд, поставен на 26 април.

Широкият индекс S&P 500 нарасна с 0,2% днес до друг рекорд от 4225,15 пункта, подкрепен от технологичния сектор.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average обаче се сви с 85,85 пункта, или 0,3%, до 34 393,75 пункта.

Инвеститорите дават нов шанс на технологичните акции и на тези, обвързани с растежа, след като доходността по облигациите пое надолу – до под 1,43%, достигайки тримесечно дъно.

Засилвайки настроенията към критовалутите, главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск в неделя заяви, че компанията му ще поднови трансакциите с биткойни при определени условия. В резултат на това биткойнът отново премина границата от 40 хил. долара. Цената на акциите на Tesla нарасна с повече от процент.

През тази седмица поведението на инвеститорите вероятно ще се диктува от двудневната политическа среща на Федералния резерв. Въпреки че не се очаква централната банка да предприеме някакви действия, прогнозите ѝ за лихвените проценти, инфлацията и икономиката могат да раздвижат пазарите.

Възможно е Фед да повиши прогнозата си за скок на лихвения процент, след като при последната си тримесечна актуализация обяви, че ще задържи референтния си процент близо до нулата до 2023 г., написа Wall Street Journal.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл ще говори пред медиите, след като централната банка направи официалното си изявление в сряда, а инвеститорите ще следят коментарите му за всякакви улики за това кога централната банка може да започне да прекратява агресивните си месечни покупки на активи, особено като се имат предвид скорошните данни за инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още