IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите данни за безработицата в САЩ оцветиха в зелено щатските индекси

Акциите на компаниите от сектора на полупроводниците поведоха ръстовете на Wall Street, като книжата на Nvidia поскъпнаха с близо 10%

23:29 | 24.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Щатските индекси отчетоха ръстове, възстановявайки се от спада от предходната сесия на фона на понижения брой заявления за обезщетения при безработица в САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average напредна с 349,44 пункта, или с 1,02%, до 34 707,94 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 1,43% до 4520,16 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете повишение от 1,93% до 14 191,84 пункта.

Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ се сви до 53-годишно дъно, докато търсенето на служители в страната далеч надминава предлагането, а рекордната инфлация поддържа финансовата мотивация за работа на високи равнища. Първоначалните молби за помощи се свиват с 28 хил. до 187 хил. броя в седмицата до 19 март, според данни на министерството на труда. Това е най-ниското им ниво от 1969 г. насам.

Инвеститорите обърнаха внимание и на изказването на централния банкер Кристофър Уолър, според който състоянието на жилищния пазар в САЩ би трябвало да спомогне в напътстването на Федералния резерв на САЩ, когато определя паричната си политика.

"На фона на жилищните разходи, които натежават все повече върху инфлацията, през която преминават американците, ще анализирам дори по-подробно (пазара на) недвижимите имоти, за да преценя подходящата позиция на паричната политика", заяви Уолър.

щатски2 щатски2

В пазарния фокус попадна и срещата на лидерите на страните членки на НАТО.  Водещите развити страни в света планират да предупредят руския президент Владимир Путин да не разполага подобни оръжия на фона на застоя в инвазията му в Украйна. Освен това НАТО поиска от Китай да не осигурява икономическа или военна подкрепа на Москва.

„Носим отговорността да гарантираме, че конфликтът няма да ескалира още повече, тъй като това ще бъде дори по-опасно и по-опустошително“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред репортери след срещата на лидерите. Алиансът в четвъртък удължи мандата му с още една година до края на септември 2023 г.

Същата вечер американският президент Джо Байдън обяви нови санкции, които САЩ налагат на 400 руски граждани, включително 300 от членовете на руската Дума. Той заяви, че подкрепя идеята Русия да бъде изключена от Г-20.

щатски1 щатски1

„Съществува толкова голяма волатилност през последната седмица и повече“, коментира Виктория Фернандес, старши пазарен стратег в Crossmark Global Investments. „Също така наблюдаваме комбинация от добри икономически новини. Това дава малко положителен импулс“, добавя тя.

Акциите на компаниите от сектора на полупроводниците поведоха ръстовете на Wall Street. Книжата на Nvidia поскъпнаха с 9,81%, докато тези на Broadcom, Intel, Texas Instruments и AMD прибавиха към стойността си съответно 4,51%, 6,94 на сто, 2,87% и 5,8 на сто.

При Big Tech, цената на акциите на Microsoft, Apple, Alphabet и Meta се повиши съответно с 1,54%, 2,27 на сто, 20,3% и 2,86 на сто.

По отношение на автомобилния сектор книжата на Tesla поскъпнаха с 1,48 на сто, докато тези на General Motors и Ford прибавиха към стойността си съответно 1,3% и 0,9 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годипните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 2,37% и 2,532 на сто.

Доларовият индекс отчете ръст в стойността от 0,17% до 98,79 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 3,05% до 117,9 долара за барел, докато тази на американския лек петрол West Texas Intermediate записа спад от 2,25 на сто до 112,3 долара за барел.

Златото от своя страна поскъпна с 1,3% до 1962,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още