Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Пауъл: Възстановяването на икономиката в САЩ може да продължи до края на 2021 г.

Предоставянето на повече подкрепа от страна на Конгреса на щатските и местните власти заслужава внимателен преглед, казва централният банкер

Пауъл: Възстановяването на икономиката в САЩ може да продължи до края на 2021 г.

Снимка: Bloomberg L.P.

Пълното възстановяване на американската икономика може да отнеме време - до края на следващата година, смята ръководителят на Федералния резерв Джером Пауъл. „Икономиката ще се възстанови", каза Пауъл пред CBS в неделя.

Ако се приеме, че няма да има втора вълна коронавирус, той очаква стабилно възстановяване през втората половина на тази година. Процесът може да продължи до края на следващата година. Пауъл не изключи, че предпоставка за това може да бъде ваксина срещу вируса. „За да може икономиката да се възстанови напълно, хората трябва да имат пълно доверие“, поясни той. А за това може да е необходима ваксина.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп насърчава разработката на ваксини и се надява такава да има до края на годината. В петък обаче той даде да се разбере, че според него ваксината не е предпоставка за икономическо възстановяване. „Ваксина или никаква ваксина: ние се върнахме назад", каза той с оглед на рестартирането на икономиката, към което се стреми.

Още по темата

Пауъл каза в интервю за предаването „60 минути" на CBS, излъчено в неделя вечерта, че предоставянето на повече подкрепа от страна на Конгреса на щатските и местните власти е „нещо, което заслужава внимателен преглед", а също така посочи необходимостта от политики за ограничаване на несъстоятелността на бизнеса и задържането на работниците в техните домове.

Очаква се председателят на Федералния резерв да се появи чрез видеоконферентна връзка заедно с министъра на финансите Стивън Манучин пред банковата комисия на Сената във вторник. Те ще свидетелстват за спасителния пакет за 2,2 трилиона долара, приет от Конгреса през март.

Трудното за Пауъл ще бъде появата му да бъде деликатна и балансирана и да не прекалява с ролята си на избран управител на централна банка и да не  изглежда, че участва в партизанската битка за това колко повече трябва да направи Вашингтон, коментира Bloomberg. Прекаляването с настояванията му може да навреди на доверието на Фед. Ако не се аргументира убедително, от друга страна, може да допринесе за недостатъчна допълнителна подкрепа и още по-дълбока икономическа щета.

Пауъл вече поясни ясно ограниченията в кредитирането на Фед и откроява вероятната нужда от повече фискални действия. В рамките на уебинар от 13 май, организиран от Peterson Institute for International Economics, той цитира аргумент, който вероятно ще повтори тази седмица.

„Възстановяването може да отнеме известно време, за да се набере инерция и с течение на времето може да превърне проблемите с ликвидността в проблеми с платежоспособността“, каза той. „Допълнителната фискална подкрепа може да бъде скъпа, но си струва, ако помогне да се избегнат дългосрочните икономически щети и ни гарантира по-силно възстановяване“, посочи Пауъл.

Повече от 36 милиона американци са загубили работата си от февруари. Безброй компании, особено малки предприятия, се насочват към фалит, докато щатите и градовете се сблъскват с бюджетни дефицити, които могат да провокират огромна втора вълна от съкращения в публичния сектор.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Тръмп: Изборите може да доведат комунизма в САЩ