IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в САЩ са на червено след оставката на Гари Кон

Инвеститорите приеха зле новината, тъй като Кон е смятан за човек, който подкрепя по-благоприятни за бизнеса политики

17:56 | 07.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските пазари се търгуват с понижения в сряда след новината, че главният икономически съветник на президента Доналд Тръмп Гари Кон е подал оставка, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average бележи спад от 190 пункта, след като се понижи с над 300 пункта в началото на сесията.

Основният индекс S&P 500 също е надолу с 0,5%, а секторът за потребителски стоки се представя най-зле.

Технологичният бенчмарк Nasdaq composite засега е с понижение от 0,3%.

Гари Кон, защитник на свободната търговия и бивш президент на Goldman Sachs, реши да се оттегли от поста, след като Тръмп обяви, че ще наложи мита върху вноса на стомана и алуминий. Очаква се Кон да се оттегли през следващите седмици.

Инвеститорите приеха зле новината, тъй като Кон е смятан за човек, който подкрепя по-благоприятни за бизнеса политики и затова е харесван от Wall Street. Той бе възприеман и като гласът на разума в Белия дом на фона на постоянни сътресения. Оттеглянето му предизвика опасения, че в близко бъдеще предстоят търговски войни.

Оставката повлия и на пазарите на облигации. Доходността по двегодишните държавни ценни книжа се повишава до 2,25%, но по 10-годишните държавни облигации се понижава до 2,872%.

Заради опасенията за търговски войни доларът спадна спрямо йената до 105,82 йени за долар, което е близо до 14-месечното дъно от 105,24 йени, достигнато миналия петък.

Индексът на долара, който измерва стойността му спрямо кошница от валути, леко спадна до 89,57 пункта. Еврото обаче поскъпна спрямо щатската валута, достигайки 1,2409 долара.

Пазарът на суровини също е на червена територия. Фючърсите върху петрола сорт Брент поевтиняват с 67 цента, или 1,02%, до 65,12 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – със 72 цента, или 1,15%, до 61,88 долара за барел.

Контрактите на златото за доставките през април също бележат спад от 3,20 долара до 1332,00 долара за тройунция.

* Данните са актуални към 17:20 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още