IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петък донесе нови рекорди за Wall Street

Въпреки последните разпродажби пазарът се радва на силно представяне благодарение на последния сезон на отчетите

23:20 | 29.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Основните борсови индекси в САЩ завършиха сесията в петък на нови рекордни нива в петък, като се повишиха леко, за да приключат силното си представяне през октомври на фона на солиден корпоративен сезон на печалбите, предава CNBC

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с около 89 пункта, или 0,2%, за да завърши близо до 35 819 пункта. В същото време по-широкият бенчмарк S&P 500 добави около 9 пункта, или 0,2%, за да затвори на близо 4 605 пункта. Технологичният индекс Nasdaq Composite се повиши с около 50 пункта, или 0,3%, за да завърши на ниво от 15 498 пункта. Dow отбеляза ръст от 5,8% през октомври, докато S&P 500 се повиши с 6,9%, а Nasdaq - със 7,3%. Това е най-доброто месечно представяне за  S&P 500 от ноември 2020 г. 

Така октомврийското представяне бележи рязък обрат от септември, когато акциите поевтиняха, тъй като избухнаха редица опасения за проблеми, вариращи от инфлацията до пазара на имоти в Китай. Но силният сезон на отчетите и ниската волатилност помогнаха за преобръщане на тренда на фондовия пазар в САЩ през октомври. Около 82% от компаниите от S&P 500, които са отчели досега резултатите си през този сезон, са надминали очакванията за печалбите, показват данни на FactSet от ранния петък следобед. 

По време на целия сезон на отчетите инвеститорите са нащрек за признаци, че по-силната от очакваното инфлация, както и забавянето на доставките и логистиката изяждат печалбите на компаниите. В четвъртък Apple заяви, че прекъсванията във веригите за доставки възпрепятстват производството на iPhone и други продукти и ще доведат до по-големи трудности по време на празничния сезон. Amazon публикува по-ниски от очакваните приходи за третото тримесечие и сигнализира, че затрудненият пазар на труда и смущенията във веригите на доставки ще натежат върху печалбата за четвъртото тримесечие.  

Акциите на Amazon поевтиняха с 3% след разочароващи данни за тримесечието на гиганта в електронната търговия. Компанията предупреди, че ще трябва да похарчи милиарди долари за наемане на служители, плащайки им повече и дори пращайки частично празни камиони до техните дестинации, за да гарантира, че затрудненията във веригите на доставки няма да провалят празничния пазарен сезон. Огромните разходи могат да унищожат печалбата на Amazon през последните три месеца на годината, казаха ръководителите. Компанията също така отчете приходи и печалби за третото тримесечие, които не успяха да отговорят на прогнозите.

„Изглежда, че инвеститорите вече са в настроение да празнуват с наближаването на Хелоуин“, каза пред Bloomberg Адам Филипс, управляващ директор на портфейлната стратегия в EP Wealth Advisors. „Повечето от нас бяха подготвени за нервна търговия днес след вчерашните съобщения от Apple и Amazon. За щастие днешните положителни отчети от компании като Exxon и Chevron помогнаха за промяната на настроението".

Книжата на Apple изтриха 2,4%, след като тримесечните приходи на производителя на iPhone не отговориха на прогнозираните заради по-големи от очакваното проблеми по веригата на доставки. За първи път от май 2017 г. приходите разочароват Wall Street. 

Въпреки последните разпродажби обаче пазарът се радва на силно представяне благодарение на последния сезон на отчетите. Около половината от компаниите в S&P 500 са отчели данни и над 80% са се представили по-добре от очакванията на анализаторите. Прогнозите са фирмите в индекса да увеличат печалбата си с 38,6% на годишна основа.

„Мисля, че инвеститорите ги приемат (резултатите от печалбите на Apple и Amazon] с лекота, защото видяха по-широката сила на пазара“ по време на сезона на отчетите, каза пред WSJ Кийт Лернър, главен инвестиционен директор в Truist Advisory Services. „През това тримесечие корпоративната Америка показа колко е адаптивна“.

Акциите на Exxon Mobil и Chevron също поскъпнаха със съответно 0,23% и 1,3%, след като компаниите също представиха силни отчети. Лек спад имаше и за книжата на Caterpillar (-0,003%), докато Мicrosoft се изстреля нагоре с 2,24 и изпревари Apple по пазарна капитализация.  

Нарастващите нови случаи на коронавирус в Китай съсипаха отчета на веригата кафенета Starbucks.Веригата отбеляза спад от 7% на сравнимите продажби в Китай за четвъртото тримесечие на годишна база, оставайки под собствената си прогноза от нулев растеж. В същото време в САЩ компанията отчита скок от 22%. Последните блокади за ограничаване разпространяването на делта варианта на най-големия пазар за растеж на Starbucks – Китай, удариха бизнеса и на няколко други вериги, включително Yum China Holdings. Акциите на Starbucks се сринаха с 6,3 на сто.

В същото време изглежда, че инвеститорите са останали доволни от презентацията на главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг за новите бизнес начинания на концерна и ребрандирането му. Акциите на компанията поскъпнаха с 2,10%. 

През това тримесечие корпоративната Америка показа колко е адаптивна. Кийт Лернър

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации расте до съответно 1,594% и 1,973%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, също се покачва с 0,4% до 93,72 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола е на червено. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с близо 0,1% до 84,28 долара за барел, а тези върху сорта WTI с 0,6% до 82,31 долара за барел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още