IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Мексико: Имаме сделка по NAFTA

Лидерите на двете страни изразиха надежда, че и Канада ще се присъедини към търговското споразумение

19:07 | 27.08.18 г. 1
<p>
	Президентът Доналд Тръмп обявява сключеното споразумение. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът Доналд Тръмп обявява сключеното споразумение. Снимка: Ройтерс

Президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ и Мексико са постигнали много добро търговско споразумение след дълги преговори по преразглеждане на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Това е голям ден за търговията. Това е едно наистина много добро споразумение за двете ни страни", заяви Тръмп в Овалния кабинет. "Страхотна сделка", допълни той в Twitter.

Сделката ще изисква 75% от автомобилното производство да бъде осъществявано в САЩ и Мексико спрямо сегашните 62,5%. Освен това се изисква 40-45% от производството на автомобили да бъде осъществявано от работници, които печелят поне по 16 долара на акция, предава Ройтерс. Мексикански автомобили и камиони, които не отговарят на тези изисквания, ще бъдат обмитявани с налог от 2,5%.

Тръмп заяви, че се надява и Канада скоро да се включи в преговори за ново търговско споразумение и добави, че иска новият документ да не се казва Северноамериканско търговско споразумение като досегашното, отбелязва ДПА.

Канада, която е страна по НАФТА, не е участвала в тази фаза на преговорите, защото предпочете да изчака САЩ и Мексико да решат разногласията си.

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието призова канадския премиер Джъстин Трюдо да сключи тристранно споразумение със САЩ и Мексико още тази седмица.

"Току-що разговарях с премиера на Канада Джъстин Трюдо за преговорите по НАФТА и за постигнатия между Мексико и САЩ напредък. Казах му колко важно е връщането му в процеса, за да сключим тристранно споразумение още тази седмица", написа той в Twitter.

Тръмп обяви, че новият договор между САЩ и Мексико ще се нарича Американскo-Мексиканско търговско споразумение, допълва Асошиейтед прес.

Детайли по постигната днес договореност се очаква да бъдат представени по-късно днес.

Споразумението НАФТА между САЩ, Канада и Мексико съществуваше от 24 години. Тръмп го бе определил като "бедствие, убиващо работни места".

Американски представители казват, че все още има въпроси за дискутиране с Канада, но те може да бъдат разрешени много бързо.

Очаква се Тръмп да изпрати официално уведомление до Конгреса на САЩ до края на седмицата, че има намерение да подпише нов търговски договор в рамките на 90 дни. Днес американският постоянен търговски представител Робърт Лайтхайзър каза, че вероятно търговският договор ще бъде подписан през ноември, предаде Ройтерс. Това ще даде време на мексиканския президент Пеня Нието да подпише споразумението, преди да напусне поста си, заяви висш американски представител.

Говорейки за Канада днес Тръмп заплаши да въведе срещу тази страна нови мита върху колите, но каза, че преговорите с канадците може да започнат почти незабавно, предаде ДПА

Говорейки за търговски споразумения, Тръмп каза още, че "не е точният момент точно сега да се говори с Китай", предаде ДПА. Той обаче изрази надежда, че сделка може да бъде постигната накрая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
KMETA
преди 5 години
Скрънзи, една туба нафта не дадоха на аванта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още