IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ налагат нови мита над стоки от ЕС заради Airbus

Ходът бележи поредната глава в трансатлантическите митнически войни, които вече са насочени към търговия за около 11,5 млрд. долара

09:47 | 31.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви допълнителни мита върху някои продукти от ЕС като част от дългогодишен спор за субсидиите на производителите на самолети Airbus SE и Boeing Co, предава Bloomberg.

През ноември ЕС въведе мита за оценявани на около 4 млрд. долара стоки от САЩ, след като получи одобрение от Световната търговска организация. Година по-рано САЩ наложиха мита - също разрешени от СТО - върху стоки за около 7,5 милиарда долара – внос от ЕС и Великобритания, включително върху френско вино и шотландско уиски.

Службата на търговския представител на САЩ заяви в сряда, че изменя някои от своите мита, тъй като ЕС използва период от време, който засяга „значително повече продукти, отколкото биха били обхванати“ в противен случай и че ЕС „трябва да предприеме някакви мерки, за да компенсира тази несправедливост“. 

Сега властите в САЩ обвиняват Брюксел, че е вземал несправедливи решения при налагането на митата, поради което нейните мерки трябва да бъдат коригирани. Например, ЕС основава своето решение на наказателни мита върху обема на търговията на 27-те държави от ЕС, с изключение на Великобритания, което доведе до по-високи ответни мерки срещу САЩ. „ЕС трябва да предприеме действия за отстраняване на тази несправедливост“, заяви търговският представител на САЩ.

Въпреки че САЩ „обясниха на ЕС изкривяващия ефект от избрания период от време, ЕС отказа да промени подхода си“, поясняват от Вашингтон, което било причина за допълнителните мерки. Новите мита ще се налагат върху части за производство на самолети, някои непенливи вина и някои коняци и други гроздови спиртни напитки от Франция и Германия, се казва в съобщението. Засега няма данни за стойността на допълнителните мита.

Ходът в сряда бележи поредната глава в трансатлантическите митнически войни, които вече са насочени към търговия за около 11,5 милиарда долара, изчислява Bloomberg. Това се случва дори когато двете страни твърдят, че обсъждат решение на спора за субсидиите за широкофюзелажните самолети, започнал преди почти две десетилетия.

„За да не се ескалира ситуацията, Съединените щати коригират продуктовото покритие с по-малко от пълното количество, което би било оправдано, като се използва избраният от ЕС период от време“, твърдят щатските власти. 

ЕС, от своя страна, се надява наследникът на Доналд Тръмп в Белия дом, демократът Джо Байдън, да се съгласи на преговори за уреждане на спора за субсидирането, който продължава от години.

Робърт Лайтайзър и неговият колега от Европейската комисия Валдис Домбровскис изразиха желанието си за преговори и проведоха дискусии през последните седмици. Но последният ход отразява скептицизма на Лайтхайзер, че подобна сделка може да бъде сключена през оставащия по-малко от месец мандат на Тръмп и че ЕС може би се сдържа, за да се справи с вероятно „по-сговорчивата администрация“ на Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Докато има държави, ще има и войни. Факт. Затова икономическите войни са нещо добро, тъй като могат да бъдат заместител на истинските войни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още