IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ налагат санкции и повишават митата върху стоманата за Турция

Президентът Доналд Тръмп заплаши с още по-сериозни финансови санкции, ако Анкара продължи военната си офанзива в Северна Сирия

15:21 | 15.10.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп разреши налагането на санкции и повишаването на митата върху стоманата за Турция и заплаши да пристъпи към по-строги финансови санкции, ако Анкара продължи военната си офанзива в Северна Сирия след изтеглянето на американските военни части от региона, съобщава в. Wall Street Journal.

Тръмп също така е провел отделен телефонен разговор с турския си колега Реджеп Ердоган и с командира от Сирийските демократични сили Мазлум Абди, като ги е призовал да проведат преговори за прекратяване на насилието, съобщават официални представители на президентската администрация. Тръмп, който призовава за незабавно примирие, е определил вицепрезидента Майк Пенс и съветника на Белия дом по националната сигурност Робърт O’Брайън да оглавят делегация до Турция, която да потърси решение на конфликта.

Първите наказателни действия на САЩ срещу Турция и усилията им да започнат преговори се случват в момент на повсеместни критики в Конгреса относно решението на Тръмп да изостави кюрдските милиции, които помогнаха на Вашингтон в борбата с „Ислямска държава“. В същото време представители на Демократическата и на Републиканската партия съобщиха, че планират да ускорят собствения си пакет от санкции, който трябва да влезе в сила днес.

„Напълно съм готов бързо да унищожа турската икономика, ако турските лидери продължават по опасния и разрушителен път. За съжаление, Турция изглежда не смекчава хуманитарните последици от нашествието си“, заяви Тръмп в понеделник.

Представители на администрацията заявиха, че американският президент нямаше да пожелае да изпрати делегация в Анкара в краткосрочен план, ако не смяташе, че е възможно примирие. Те отхвърлиха твърденията, че САЩ са отговорни за настоящия хаос по турско-сирийската граница, като посочиха, че Турция е единственият виновник.

Междувременно британският външен министър Доминик Рааб заяви, че Великобритания ще спре издаването на нови лицензи за износ на оръжие към Турция заради военната й операция срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия.

„Британското правителство гледа много сериозно на отговорностите си относно контрола върху оръжейния износ и в този случай, разбира се, ще правим много внимателен и продължителен преглед на износа ни на въоръжение към Турция“, заяви Рааб пред парламента.

„Докато направим прегледа, няма да бъдат издавани допълнителни лицензи за износ към Турция на продукти, които може да се използват във военни операции в Сирия“, допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
До тук санкциите ги виждам като никакви. Не съм гледал статистики, но едва ли в момента Турция изнася стомана за САЩ след предишното силно вдигане на митата. Значи ако изнасяш 0 и на тази 0 вдигат митата с 50% или 80%, пак си е равно на 0.Другите санкции на Европа - няма да им продаваме оръжие - е това как точно им пречи на икономиката - никак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
toto 2
преди 4 години
Лицемерие безкрай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още