IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ планират да отложат налагането на мита върху вноса на автомобили

Решението трябва да бъде взето до събота

18:38 | 15.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да отложи налагането на мита върху вноса на автомобили до шест месеца, като в момента е възпрепятствана от ескалирането на търговския спор с Китай, съобщава CNBC, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Белият дом трябва да вземе решение до събота дали да постави мита на автомобилните части заради опасения за националната сигурност. След събота администрацията ще разполага с още 180 дни, за да вземе решение, докато преговаря с властите на засегнатите страни. 

Тръмп възприема митата като начин да спечели предимство в международната търговия срещу партньори като Европейския съюз (ЕС) и Япония, докато траят търговските преговори. Но президентът на САЩ рискува да предизвика нови международни икономически сблъсъци, ако реши да наложи въпросните митнически налози.

ЕС вече е подготвил списък от американски стоки, които ще бъдат обложени с мита в случай на съответни такива от страна на Вашингтон.

Отлагането идва в момент, когато американските власти се опитват да сключат сделка с Китай, за да сложат край на продължилия година търговски конфликт между двете най-силни световни икономики.

Тръмп обмисля да използва като претекст защитата на националната сигурност при налагането на 25-процентни мита върху вноса на коли. През февруари министерството на търговията представи доклад на президента, в който се посочва, че може да оправдае своите действия именно с националната сигурност.

По същия начин Тръмп наложи мита и върху вноса на стоманата и алуминия през изминалата година.

Американските автомобилни производители се противопоставят на митническите налози, тъй като подобно действие ще има съществени отрицателни последици за тяхната дейност и служителите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
САЩ планират да отложат налагането на мита върху вноса на автомобили Иначе на дедо Дони ше му дърпат ушаците!Банките няма да има за какво да дават кредити - зер туземското производство не стига...................................................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още