Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

САЩ се готвят да дадат зелена светлина за ваксината на Johnson & Johnson

Компанията има готовност бързо да достави 4 млн. дози от препарата в САЩ

САЩ се готвят да дадат зелена светлина за ваксината на Johnson & Johnson

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ваксината на Johnson & Johnson е сигурна и ефективна, сочи проучването на работната група на Федералната агенция по храни и лекарства на САЩ (FDA). Това е първата стъпка към одобрение на препарата, посочва Bloomberg. Документацията беше подадена на 5 февруари.

Клиничните изпитания в САЩ показват, че ефективността на ваксината е 72% и в изследваната група няма смъртен случай, свързан с коронавируса. Ваксината на Johnson & Johnson е еднодозова за разлика от досега одобрените за използване препарати на Pfizer/BioNTech, Moderna, както и на AstraZeneca.

The Wall Streat Journal допълва, че компанията е направила проучвания на ваксината си в САЩ, Южна Африка и в други страни. На базата на тези изпитания общият процент на ефективността на ваксината е 66%, което се определя от FDA като удовлетворително.

Още по темата

Проучванията в Южна Африка показват 57% ефективност, но там се разпространява и нов вариант на вируса. Все пак проучванията показват, че в групата с ваксинираните пациенти няма нито един починал от коронавируса. В плацебо групата има седем починали. Изпитанията са проведени с над повече от 44 хил. души.

Според фармацевтичната компания след одобрението в САЩ ще могат бързо да доставят около 4 млн. дози от своята разработка. Очакванията са, че до края на март Johnson & Johnson ще успее да осигури около 20 млн. дози за страната. До края на 2021 година компанията планира да произведе над 1 млрд. дози от своята ваксина.

Останалите две компании, чиито ваксини са одобрени в САЩ - Pfizer и Moderna, планират да осигурят достатъчно дози, така че до края на март да бъдат ваксинирани 100 млн. американци. И двете ваксини обаче са с две дози, което затруднява логистиката и самия процес на ваксиниране, но и ефективността им е около 95%.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow прибави над 400 пункта, възстановявайки се от загубата от предходната сесия