IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Връщането на санкциите не означава излизане от ядреното споразумение с Иран

Според финансовия министър Стив Манучин Вашингтон води преговори със своите съюзници и няма да направи „нищо внезапно“

12:50 | 12.04.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Американският финансов министър Стив Манучин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският финансов министър Стив Манучин. Снимка: Ройтерс

Евентуалното решение на американския президент Доналд Тръмп да не поднови облекчаването на санкциите срещу Иран на 12 май – когато трябва официално да обяви решението си, няма да означава задължително, че САЩ напускат ядреното споразумение от 2015 г. Това заяви американският министър на финансите Стив Манучин, цитиран от агенция Ройтерс.

Все още не е ясно какво точно има предвид министърът с коментара си, но изглежда американската администрация смята, че договорът няма задължително да се разпадне, ако Тръмп избере да не удължи облекченията за Техеран.

В рамките на споразумението между Иран и групата „5+1“ (Великобритания, Китай, САЩ, Русия, Франция и Германия) ислямската република се задължава да ограничи ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите срещу нея. В началото на годината Тръмп постави ултиматум на Великобритания, Франция и Германия, според който страните трябва да се съгласят да „поправят ужасните недостатъци на иранското ядрено споразумение“. В противен случай американският президент ще откаже да удължи облекченията. 

Американските санкции ще влязат отново в сила, ако президентът не издаде документ за отмяната им на 12 май, въпреки че все още не е ясно колко бързо те отново ще влязат в сила.

Според европейски представители коментарите на Тръмп от началото на годината са заплаха за прекратяване на споразумението, като оттогава се водят преговори с американските власти. По време на изслушване в Конгреса Манучин заяви, че администрацията води преговори със своите съюзници и няма да направи „нищо внезапно“.

„Ако президентът реши да не го подписва (документа за отмяната на санкциите – бел. ред.) , това не означава, че ние задължително излизаме от споразумението. Означава, че първичните и вторични санкции ще влязат отново в сила“, заяви той.

Все още не е ясно как ще отговори Иран при евентуалното решение на Тръмп да поднови ограниченията, но Техеран ще има право да оспори изпълнението на американските ангажименти по договора, посочва още Ройтерс.

Според американски ядрени експерти, ако американският президент не отмени санкциите следващия месец, той на практика ще сложи край на сделката с Техеран.  

В същото време обаче дипломати предупреждават, че дори и САЩ да останат в договора, някои западни компании може все пак да напуснат Иран заради заплахите за подновяване на санкциите от Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
То едниственото "внезапно" нещо, което могат да направят е да се о.с.е.р.а.т яко. Другите неща отнемат време. Затова се впечатлих като казаха, че нищо няма да предприемат срещу Русия веднага, а първо малко щели да си помислят. То мисленето пак не е гаранция, че няма да направят нещо внезапно, от което да се получи едно голямо нищо.Според финансовия министър Стив Манучин Вашингтон води преговори със своите съюзници и няма да направи нищо внезапно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Ти пък сега. Защо веднага дeбuли? Ами то още от заглавието става ясно, че САЩ ще си налагат каквито си искат санкции, на когото си искат, без значение някакви си споразумения било ядрени или не. Както се казва - курса е зададен господа, следвайте го!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
"САЩ: Връщането на санкциите не означава излизане от ядреното споразумение с Иран "Инвестора смята читателите си за ***.И.Отдавна чета само заглавията.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още