IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ възобновяват приема на бежанци от 11 високорискови държави

Списъкът на "опасните държави" ще подлежи на преразглеждане на всеки шест месеца

08:47 | 30.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройетрс</em></p>

Снимка: Ройетрс

Съединените щати ще възобновят приема на бежанци от 11 държави предимно от Близкия изток и Африка, които бяха определени като високорискови, но с допълнителни проверки, предадоха информационните агенции. 

Официални представители увериха, че националността няма да бъде причина за отказ, но желаещите да влязат в Америка ще бъдат подлагани на допълнителни проверки.

Департаментът за вътрешна сигурност е завършил 90-дневен процес на преразглеждане на програмата за прием на бежанци в САЩ след консултации с други ведомства и служби. Целта е била да се изключи риск от проникване в САЩ на лица от 11 държави, които заплашват сигурността и благосъстоянието на страната. 

Департаментът за вътрешна сигурност не публикува списък на държавите, но според информации в американски медии в него влизат Египет, Иран, Ирак, Йемен, Северна Корея, Либия, Мали, Сирия, Сомалия, Судан и Южен Судан.

Новите мерки бяха съобщени на пресконференция от министъра за вътрешната сигурност Кирстен Нилсен. Тя каза, че промените имат за цел да защитят по-добре страната от терористи, престъпници и мошеници.

От 25 октомври, когато влезе в сила 90-дневното преразглеждане на програмата за прием на бежанци, от тези 11 държави в САЩ са били допуснати само 46 души, сочат данни на Държавния департамент, цитирани от Ройтерс.

През всяка от последните три години, бежанци от тези 11 държави са представлявали над 40% от общия брой бежанци, допуснати в САЩ.

Администрацията на президента Доналд Тръмп работи за ограничаване на броя на бежанците в САЩ и миналата година подписа четиримесечна забрана на приема на бежанци. Списъкът на "опасните държави" ще подлежи на преразглеждане на всеки шест месеца. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още