IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът на САЩ договори увеличение на дълговия лимит с 480 млрд. долара

Американският дълг в момента възлиза на около 28 трилиона долара

22:19 | 07.10.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американските сенатори договориха повишение на тавана на държавния дълг с 480 млрд. долара до началото на декември, което премахва временно риска от неизпълнение на федералния дълг, което би имало катастрофални последици, съобщава BBC. 

Спорът между републиканци и демократи относно дълга предизвика тревога на финансовите пазари. Появиха се опасения, че САЩ ще изпаднат в невъзможност да покрият плащанията по дълга.

Лидерът на мнозинството в Сената, Чък Шумер, демократ, заяви в четвъртък, че депутатите са постигнали съгласие за увеличение на тавана на дълга до началото на декември.

Споразумението е сключено по-малко от две седмици преди 18 октомври, денят, в който министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че е крайният срок за предотвратяване на първото неизпълнение на САЩ по федералния дълг.

Дългът на САЩ в момента възлиза на около 28 трилиона долара.

Временният компромис ще доведе до ново гласуване в двете камари на Конгреса, а американските политици ще трябва да решат този въпрос на крачка от крайния срок, за да избегнат дефолт.

Повишаването на дълговия лимит прави демократите уязвими към обвинения в безразсъдни, финансирани с дълг разходи преди изборите в средата на мандата през 2022 г.

Ако САЩ изпаднат в дефолт, това сериозно ще навреди на техния кредитен рейтинг, смятат анализатори. Това би разтърсило световната финансова система и вероятно ще доведе до рецесия.

Сегашното гласуване беше предшествано от жестоки спорове между демократи и републиканци - те се обвиняват взаимно в рамките на силно опасния конфликт, който може да има сериозни последици за световната икономика. Двете партии най-накрая постигнаха временна сделка в четвъртък. Гласуването на споразумението беше подкрепено от 50 гласа, срещу него гласуваха 48 сенатори и по партийните линии нито един републиканец се присъедини към демократите. Увеличението обаче можеше да бъде предложено на предварително гласуване само с помощта на републиканците.

Министърът на финансите Джанет Йелън предупреди за възможността от избухване на нова  финансова криза и рецесия, ако правителството на САЩ не успее за първи път да обслужи дълговете си. Според нейното министерство САЩ биха свършили парите си на 18 октомври, тоест след седмица и половина. Тогава за първи път в историята си правителството на САЩ нямаше да може да изплаща дълговете си. „Това би било абсолютно катастрофално, би било немислимо“, каза Йелън в четвъртък вечерта в интервю за CNN. „Това, за което наистина говорим тук, е дали можете да разчитате на правителството ви да плаща вашите сметки“

Настоящият таван на дълга възлиза на около 28,5 трилиона долара. Демократите на Байдън всъщност искаха да вдигнат границата до 16 декември 2022 г. За да изведат този проект на гласуване в Сената по редовен начин, те се нуждаят от гласове от републиканците. Лидерът на парламентарната им група Мич МакКонъл отказа да одобри проекта. В същото време той многократно посочи, че демократите могат да оспорят целия процес с простото си мнозинство в Сената чрез специална процедура по бюджетни въпроси. Демократите са против този подход, защото се опасяват, че процедурата е твърде рискова и може да доведе до редица забавяния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
останалия свят плаща сметката, един и същ цирк : " - Ше фалираме ли или балъците ше продължат да ни плащат ? Еми айде нека останалите да си плащат и да го духхат бедните, пък ние ше си живеем царски ... "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Абе, кой им ги дава тия пари в дълг и докога ще продължава това? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Това ще го схрускат за закуска и поще пак ще им стърже на глад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още