IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси бележат ръст след смекчаването на тона на Тръмп в търговията*

Dow Jones прибавя 109 пункта към стойността си в началото на сесията в четвъртък

18:01 | 12.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните щатски индекси започват сесията в четвъртък на положителна територия на фона на информациите за отлагане на по-високите американски мита върху китайски вносни стоки и за голяма програма за изкупуване на облигации от Европейската централна банка (ЕЦБ), предава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 109,88 пункта към стойността си и достига равнище от 27 246,92 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредва с 0,49% до ниво от 3015,54 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва ръст от 0,76% до 8232,03 пункта.

Dow и S&P 500 навлязоха в сесията в четвъртък с по-малко от 1% под рекордното си равнище от юли. В сряда Dow премина прага от 27 хил. пункта за първи път от 30 юли, а S&P 500 финишира на ниво над 3000 пункта за първи път от 31 юли.

Американският президент Доналд Тръмп се съгласи да отложи ново повишаване на митата върху китайски стоки с две седмици „като жест на добра воля“. Ходът засили надеждите за смекчаване на търговското напрежение между двете най-големи икономики в света.

„Вярно е, че търговският спор между САЩ и Китай е може би не толкова враждебен, колкото преди няколко седмици“, казва Майкъл Шаул, президент и главен изпълнителен директор на компанията Marketfield Asset Management. Според него обаче влиянието му върху индексите може да се е изчерпало към настоящия момент.

САЩ и Китай си наложиха мита за милиарди долара от началото на 2018 г., като разтърсиха финансовите пазари и влошиха нагласите на бизнеса и на потребителите. Очаква се представители на двете страни в областта на търговията да проведат разговори във Вашингтон в началото на октомври.

Финансовият министър Стивън Манучин заяви пред CNBC, че Тръмп може да постигне търговско споразумение с Китай всеки момент, но иска „добра“ сделка за американските служители.

Инвеститорите наблюдаваха и последните решения на ръководителите на Европейската централна банка, която понижи лихвите по депозитите с 10 базисни пункта и задейства нова програма за изкупуване на облигации. Банката ще купи активи на стойност 20 млрд. евро, ако е необходимо.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 1,744% и 2,216%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,27% до 98,38 пункта. Еврото поскъпва с 0,37% до 1,1051 долара, а паундът прибавя 0,12% към стойността си до 1,2336 долара. Спрямо йената щатската валута поскъпва с минималните 0,05% до 107,85 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава, след като заседанието на ОПЕК+ не донесе никакви решения за по-големи съкращения на доставките, а се съсредоточи върху понижаването на добива на Нигерия и Ирак спрямо договорените им квоти. Решенията на ЕЦБ също поставиха под натиск цената на черното злато.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняват с 1,49 долара до 59,32 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписват 1,27 долара от стойността си до 54,48 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпват с 0,5% до 1510,06 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,30 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още