IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси смениха изненадващо посоката след речта на Джо Байдън

Акциите на Alphabet, Amazon и Meta прибавиха към стойността си съответно 3,8%, 4,4 на сто и 4,6%

23:30 | 24.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски борсови индекси направиха изненадващ обрат след речта на президента на САЩ Джо Байдън във връзка с новите санкции срещу Москва, след като през по-голяма част от времето се намираха на червена територия на фона на започналата рано сутринта в четвъртък война между Русия и Украйна, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,28% до 33 222,88 пункта.

Широкият индекс S&P 500 отчете ръст от 1,49% до 4288,65 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа повишение от 3,34% до 13 473,59 пункта.

Обратът е впечатляващ като се има предвид, че в следобедните часове Dow беше надолу с повече от 850 пункта, докато Nasdaq беше изтрил близо 3,5% от стойността си.

Инвеститорите заложиха на някои от най-големите технологични компании. Книжата на Microsoft поскъпнаха с над 4,8%, докато тези на Alphabet, Amazon и Meta прибавиха към стойността си съответно 3,8%, 4,4 на сто и 4,6%. Цената на акциите на Apple напредна с 1,21%.

Рано сутринта в четвъртък руският президент Владимир Путин анонсира военна операция в Украйна и предупреди останалите държави да не се намесват, защото това би довело до "последствия, които никога не са виждали". Инвазията в Украйна беше последвана от налагане на санкции от страна на Запада. Американският президент Джо Байдън обяви нови санкции срещу Москва и заяви, че с тези мерки руската икономика ще претърпи сериозни загуби. Със санкции бяха ударени и двете най-големи банки на Русия - ВТБ и Сбербанк. Налагат се санкции и на 13 руски компании, които вече не могат да се финансират на американските финансови пазари.

щатски щатски

Малко след, на извънредна среща в Брюксел, европейските лидери одобриха нов пакет от наказателни мерки срещу Русия. Новите санкции срещу Русия, подкрепени тази вечер от Европейския съвет, ще бъдат утвърдени окончателно по процедура утре от Съвета на ЕС по външни работи, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Преди това британският премиер Борис Джонсън също представи санкции срещу Москва, като обяви, че Лондон ще изключи руските банки от финансовата си система.

Канада също обяви мерки в тази връзка, като страната спря износа за Русия.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до 1,962%, докато тази по 30-годишните щатски облигации нарасна до 2,28%.

Доларовият индекс записа ръст от 0,91% до 97,97 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент нарасна с окол 2% до 98,80 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпнаха с 0,68% до 92,73 долара за барел.

Цената на златото нарасна с 0,2% до 1910,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още