IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси завършиха седмицата с най-големия си ръст от 2008 г. насам

Изказване на Тръмп за коронавируса и петрола успокои пазарите в последния ден от работната седмица

23:37 | 13.03.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха силен ръст след големите загуби в предходната сесия, която беше най-лошата от „Черния понеделник“ през 1987 г., предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 1985 пункта, или 9,4%, и завършва седмицата на ниво от 23 185,62 пункта. Това е най-големият пунктов ръст на Dow в историята. Широкият измерител S&P 500 скочи с 9,2% до 2711,01 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 9,3% до ниво от 7874,23 пункта. Основните щатски индекси записаха най-големия си еднодневен ръст от октомври 2008 г. насам.

„Винаги припомням на хората, че волатилността означава големи движения и в двете посоки. След най-големия срив през последните 30 години, не е толкова изненадващо, че виждаме известно възстановяване“, коментира Ранди Фредерик, вицепрезидент на отдел „Търговия и деривати“ в компанията Charles Schwab.

Щатските индекси достигнаха най-високото си ниво в края на сесията, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че 50 хил. нови теста за коронавирус ще бъдат налични идната седмица. Той каза още, че е поискал от министерството на енергетиката да закупи петрол от стратегическия петролен резерв на САЩ, за да повиши цените на суровия петрол.

„Това със сигурност е важна стъпка напред. Първото нещо, което научихме от Южна Корея, е, че трябва да разбираш мащаба на проблема и да установиш кой има заболяването и кой не. Видяхме голям спад, когато реакцията изглеждаше неуместна, а когато дойде по-агресивната реакция, пазарът отговори положително“, казва Ед Кеон от компанията QMA.

Щатските индекси започнаха днешния ден възходящо с надеждата за по-големи фискални стимули от американското и други правителства в света. Американският финансов министър Стивън Манучин заяви пред CNBC, че Белият дом и Конгресът са близо до споразумение. „Президентът е напълно ангажиран, че това ще бъде усилие на цялото правителство, че ще работим с Камарата и със Сената“, каза Манучин.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че американските конгресмени и Белият дом са близо до сделка за облекчаване на икономиката на фона на епидемията от коронавирус. „Разрешихме повечето си различия“, каза Пелоси.

В помощ на акциите беше и съобщението от петък на Федералния резерв, че ще започне да изкупува държавни ценни книжа с всякакъв срок, започвайки от 30-годишните облигации.

Цената на акциите на Apple и Facebook скочи с по над 10%. Книжата на компанията-майка на Google, Alphabet, поскъпнаха с 9,3%, а Amazon и Netflix прибавиха над 6% към стойността си.

За седмицата обаче основните индекси отвъд океана записаха големи загуби въпреки днешните ръстове. Dow загуби 10% тази седмица, а S&P 500 и Nasdaq са надолу с повече от 8% всеки.

Действията днес бяха предприети след официалния край на най-дългия бичи пазар в историята. S&P 500 се срина с 9,5% в четвъртък и записа най-лошия си ден от над три десетилетия, присъединявайки се към Dow на мечи пазар, или спад с над 20% от върховото си ниво през последно време. Dow записа и най-големия си пунктов спад в историята, както и най-големия си процентен срив от 1987 г.

Инвеститорите бяха бомбардирани от редица негативни новини за бързото разпространение на коронавируса тази седмица. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио обяви извънредно положение и бяха наложени нови ограничения за големи събития и компании.

„Очакваме волатилността да се задържи за известно време. Има толкова неясноти за вируса и въздействието му върху икономиката“, коментира Джийн Голдман, ръководител на отдел „Изследвания“ в Cetera Investment Management.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 0,983% и 1,597%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, прибавя 1,04% към стойността си до 98,48 пункта. Еврото поевтинява с 0,70% до 1,111 долара, а паундът губи 0,06% от стойността си до 1,227 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 3,04% до 107,91 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола скочиха с над 5%, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че министерството на енергетиката ще купи суров петрол от стратегическия петролен резерв на страната.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 1,61 долара до 33,13 долара за барел. Контрактите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 1,71 долара към стойността си до 34,93 долара за барел.

Цената на златото обърна хода си в петък и се срина с 4,5% до 1516,60 долара за тройунция, записвайки най-големия си седмичен спад от 1983 г. насам, тъй като инвеститорите предпочитаха пари в брой и продължиха да разпродават благородния метал. Същевременно цената на паладия потъна с над 8% ден след срива с 28 на сто и е напът да запише най-големия си седмичен процентен спад в историята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
евала, чума да ги удари... маллоумната ти глава ще види нещо позитивно в това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Измерено в пунктове - това е най-най-най-големият ръст за всички времена... засега. Бих казал, че е недостижим, но при великият човек, Дау вече за пети път чупи "недостижими" рекорди в дневното си представяне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още