IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп обяви извънредно положение в САЩ заради коронавируса

Ходът ще освободи ресурси на стойност 50 млрд. долара в помощ на засегнатите американци

22:29 | 13.03.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Tasos Katopodis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tasos Katopodis/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение в страната заради пандемията от коронавирус и обяви редица мерки за овладяването й, съобщава CNBC.

Изявлението му ще освободи финансови ресурси на стойност 50 млрд. долара в помощ на американците, засегнати от епидемията.

Но д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт за алергии и инфекциозни болести, предупреди, че „ще има още много случаи“ на коронавирус през идните седмици.

Тръмп обяви извънредното положение на пресконференция в розовата градина на Белия дом в присъствието на вицепрезидента Майк Пенс, който оглавява групата за действие за коронавируса на администрацията на американския президент.

Тръмп заяви, че очаква до седмица САЩ да имат 1,4 млн. теста за изследване на коронавирус и обще 5 млн. теста до следващия месец. Той допълни, че се съмнява страната да има нужда от 5 млн. теста.

Американският президент каза, че ще има възможност хората да остават в колата си, докато бъдат сканирани за вируса.

„Не искаме хората да си правят тест, ако смятаме, че не трябва да го правят, и не искаме всички да се втурнат да се изследват. Само тези, които имат известни симптоми“, допълни Тръмп.

Той каза, че обявяването на извънредно положение ще предостави нови правомощия на министъра на здравеопазването и социалните служби Алекс Азар да отменя редица правила за приемане на пациенти от болници и времетраене на престоя им.

Френският президент Еманюел Макрон каза днес, че двамата с Тръмп и останалите лидери от Г-7 са се съгласили да организират извънредна среща на върха чрез видеоконферентна връзка в понеделник заради Covid-19.

„Ще координираме усилията си за изследвания на ваксини и лекарства и ще работим по икономически и финансов отговор“, съобщи Макрон в туит.

Вчера кметът на Ню Йорк Бил де Блазио също обяви извънредно положение в града. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо забрани събиранията на повече от 500 души в щата „в обозримо бъдеще“.

По-рано днес американският министър на финансите Стивън Манучин заяви, че Белият дом и Конгресът са близо до сделка за предоставяне на стимули на американската икономика заради коронавируса.

Към днешна дата в света има над 135 хил. потвърдени случая на заболяването, включително близо 5000 смъртни случая, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“.

В САЩ са регистрирани най-малко 1700 случая и 40 починали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Най-вероятно той и хората около него са ваксинирани и не му пука какви сапораженията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Браво мен. Мачкай го този вирус. Скрий му топките !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още