IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът с Майкъл Флин се разраства

Бившият съветник на Доналд Тръмп се призна за виновен в лъжа

20:01 | 01.12.17 г.
<p>
	Майкъл Флин напуска съда след днешното изслушване. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Майкъл Флин напуска съда след днешното изслушване. Снимка: Ройтерс

Бившият съветник по въпросите на националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп Майкъл Флин се призна за виновен, че е дал неверни показания пред ФБР за контактите си с руския посланик в САЩ, съобщава Ройтерс.

По-рано днес телевизия ABC съобщи в Twitter, че Флин се готви да каже, че Доналд Тръмп го е накарал да се свърже с руснаците по време на кандидатпрезидентската кампания през 2016 г.

Майкъл Флин бе принуден да подаде оставка като съветник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност едва 24 дни след като зае поста заради това, че е излъгал вицепрезидента Майк Пенс за своите разговори с руския посланик Сергей Кисляк, припомня Ройтерс.

Разкритието оказа сериозен натиск върху щатските борси и долара.

Самият Флин прави признания в специално изявление. Той се е явил и в съда, след като се е предал на ФБР, посочва информационната агенция.

В резултат на признанията от Белия дом посочват, че това засяга само и единствено бившия съветник.

В обвинението на ФБР се посочва, че когато е дал показания на 24 януари т.г., Майкъл Флин е отрекъл да е разговарял с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк и да го е молил да не прави изявления, които биха довели до ескалация на напрежението между Москва и Вашингтон.

Още в края на ноември се появиха публикации, че защитниците на бившия съветник на Тръмп са прекратили връзките с екипа на американския президент. Това е най-ярката индикация, че той е сътрудничил на специалния прокурор Робърт Милър в разследването му на евентуалната намеса на Русия в изборите в САЩ.

С днешното признание се превърна в най-високопоставения държавен служител, сдобил се с обвинения в рамките на разследването срещу Тръмп за връзките на предизборния му щаб с Русия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още