IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на най-голямата рафинерия на източния бряг на САЩ обяви фалит

Дългът на Philadelphia Energy Solutions е между 1 и 10 млрд. долара, пише в молба на компанията до съда

12:12 | 22.01.18 г.
<p>
	Рафинерията на Philadelphia Energy Solutions. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Рафинерията на Philadelphia Energy Solutions. Снимка: Архив Ройтерс

Собственикът на най-голямата петролна рафинерия на източния бряг на САЩ Philadelphia Energy Solutions е подал молба за защита от фалит, съобщава Bloomberg.

Компанията, която е съвместно предприятие между The Carlyle Group и дъщерно дружество на Energy Transfer Partners, е подала искането в неделя. Главният изпълнителен директор Грег Гата казва във вътрешен документ, придобит от Bloomberg News, че компанията има предварително подготвен план за реогранизация и посочва като ключов фактор за решението сумата от над 800 млн. долара, платена от 2012 г. насам, за изпълнение на държавната програма Renewable Fuel Standard (програма, която изисква продаваните в САЩ транспортни горива да съдържат минимално количество биогорива– бел. ред.).

Дългът на компанията е между 1 и 10 млрд. долара, казва компанията в молбата до съда, без да предоставя допълнителни детайли в документа.

Независимите американски рафинерии, които нямат инфраструктурата да смесват биогорива с бензин и дизел са сериозно ударени от нарастващите разходи за кредити, които трябва да купуват, за да изпълнят квотите на Агенцията за защита на околната среда за етанол и биодизел.

В края на ноември администрацията на Тръмп отхвърли предложение на производителите на горива да освободят рафинериите от това задължение. Милиардерът Карл Айкан, който е мажоритарен собственик на CVR Energy, се оплака, че структурата на програмата е „манипулирана“.

Създадена през 2012 г. в резултат на партньорство между Carlyle и дъщерната компания на Energy Transfer Sunoco, Philadelphia Energy Solutions получи държавна помощ и бе похвалена от щата, града и профсъюзите, че се опитва да спаси рафинерията, която формира над една четвърт от оперативния капацитет на източния бряг на САЩ и бе изправена пред закриване заради влошаващите се маржове. Компанията успя да се възползва от шистовия бум в САЩ, изграждайки терминал, който да поеме железопътния товар от евтин петрол от Северна Дакота, който можеше да бъде продаден другаде.

Краят на забраната за износ на суров петрол от САЩ в края на 2015 г. и отварянето на нов тръбопровод миналата година обаче направиха железопътните доставки по-малко атрактивни и накараха рафинериите от източния бряг да се обърнат отново към по-скъпия внос.

В същото време компанията се изправи пред нарастващи разходи за спазване регулациите за биогоривата. Тя е вложила 218 млн. долара за това през 2017 г., като това са вторите ѝ по големина разходи след покупката на суров петрол. Сумата е и над два пъти по-голяма от заплатите, казва Гата във вътрешния документ.

Компанията пише още, че банкрутът е част от споразумението за подкрепа на преструктурирането, което ще ѝ даде достъп до ново финансиране за 260 млн. долара. Рафинерията ще продължи работа и няма да бъдат засегнати работните места, заплащането и осигуровките на 1100-те служители на компанията, казва тя, допълвайки, че очаква да завърши процеса на рекапитализация през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още