IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението с Мексико изстреля индексите на Wall Street до нови рекорди

Пазарите се надяват, че щом веднъж се разреши ситуацията между САЩ, Канада и Мексико, САЩ ще се заемат и с преразглеждането на търговските си отношения с Китай

23:18 | 28.08.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street нараснаха във вторник до нови рекорди, подкрепени от подобряването на перспективите пред световната търговия след сключването на сделка между САЩ и Мексико, обобщава CNBC.

Широкият показател S&P 500 се повиши с минималните 0,03% до нов рекорд, а малко по-рано в сесията за първи път премина границата от 2900 пункта. Технологичният измерител Nasdaq Composite също достигна рекордни стойности, след като прибави 0,15% към стойността си, а акциите на Apple поскъпнаха с над 0,8%.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones се придвижи във възходяща посока с 14 пункта до 26064,02 пункта.

След отчитането на по-добри от очакваните финансови резултати книжата на Tiffany повишиха стойността си с 1%.

„Добрите новини на тървския фронт са предпоставка за достигане на още по-високи нива на индексите в близко бъдеще, като допълнителен стимул идва и от очакванията добрите корпоративни отчети да бъдат наблюдавани и при следващия отчетен сезон“, коментира Николас Колас, съосновател на DataTrek Research.

САЩ и Мексико обявиха в понеделник, че са постигнали споразумение, което ще замени НАФТА, и което към настоящия момент освен двете страни включва и Канада. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че този пакт, наречен „Търговско споразумение между САЩ и Мексико“, ще продължи 16 години като ще се преразглежда на всеки 6 години. Преговорите с Канада все още не са започнали, но Тръмп гарантира, че ако страната реши да преговаря, САЩ ще бъдат отворени за подобни действия.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин заяви, че вярва, че САЩ могат да постигнат търговско споразумение с Канада тази седмица, след като вече има двустранно споразумение с Мексико. Тръмп неведнъж е говорил за НАФТА, като за най-лошата търговска сдела, сключвана някога.

Пазарите се надяват, че щом веднъж се разреши ситуацията между САЩ, Канада и Мексико, САЩ ще се заемат и с преразглеждането на търговксите си отношения с Китай, който всъщност им е най-големият търговски партньор.

Тръмп отбеляза най-високата историческа стойност за Nasdaq в Twitter, като написа „Nasdaq току-що премина границата от 8000 пункта за първи път в историята“.

„През март ние имахме четири области на несигурности по отношение на търговията: Мексико, Китай, Европа и Канада, като мисля, че казусите около Европа и Канада ще бъдат разрешени. Така имаме напредък с резултат три от четири“, коментира Том Есей, основател на The Sevens Report. Той обаче подчерта, че би бил изненадан, ако акциите продължат да поскъпват без да бъде разрешен търговския конфликт между САЩ и Китай.

Междувременно стана ясно, че потребителското доверие в САЩ е нараснало до най-високото си равнище от 2000 г. насам.

Във вечерните часове еврото поскъпна с 0,14% спрямо долара до 1,1694 долара.

Петролът обаче е на червена територия, като фючърсите върху американския суров петрол отстъпват с 0,33% до 68,64 долара за барел. Сортът Брент поевтинява с 0,30% до 75, 98 долара за барел. Цената на златото се понижава с 0,73% до 1207,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
otgorata
преди 5 години
Пише се ИЗСТРЕЛЯ, а не изтреля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
korn
преди 5 години
Постоянно се говори как САЩ експлоатирали света чрез долара и други похвати,но фактите са,че всички големи държави са на печалба от търговията си със САЩ.Или поне никой не го отрече и се направиха на обидени.И самият Китай,който е най на далавера от бизнеса със САЩ налага контра мита.Но както каза Тръмп,тази война е лесна за печелене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още