IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете от търговска война потопиха Wall Street

Разочароващите данни за заетостта също повлияха негативно на американските индекси

23:45 | 06.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Засилването на притесненията от търговска война между САЩ и Китай потопи американските индекси. Разочароващите данни за заетостта също се отразиха негативно на Wall Street, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones отписа 572,46 пункта от стойността си, или -2,34%, до 23932,76, като Boeing и Caterpillar бяха най-зле представящите се акции в индекса. Широкият измерител S&P 500 се понижи с над 2,19%, или 58,37 пункта, до 2604,47 пункта, като най-зле се представи индустриалният сектор. Технологичният NASDAQ загуби 2,28%, или 161,44 пункта, до 6915,11 пункта.

Разпродажбите се ускориха в последните два часа от търговията, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл съобщи, че централната банка ще продължи да повишава лихвите тази година. Някои трейдъри се надяваха, че шефът на Фед ще признае волатилността на пазара в последно време, предизвикана от търговския спор.

„Това в действителност е реакция към Китай. Това, което виждаме от тази администрация, е тенденция към гръмки изявления, от които всички са притеснени, и след това намиране на прагматично решение. Разумът може би ще надделее в бъдеще“, казва Джей Джей Кинахан, главен пазарен стратег в компанията TD Ameritrade.

След като Китай обяви нови мита за 106 американски стоки в сряда, президентът Доналд Тръмп заплаши с нови налози в четвъртък, като заяви, че е поискал от търговския представител на САЩ да обмисли допълнителни мита за 100 млрд. долара срещу Китай.

В петък китайското министерство на търговията съобщи, че страната няма да се поколебае да реагира с „голям отговор на новите мита от САЩ“.

„Китай, която е голяма икономическа сила, е смятан за развиваща се страна в рамките на Световната търговска организация. Поради това те получават изключителни облаги и предимства, особено по отношение на САЩ. Смята ли някой, че това е справедливо. Ние бяхме зле представени. СТО е несправедлива  към САЩ“, написа Тръмп в Twitter по-късно в петък.

Книжата на Boeing и Caterpillar, две компании, които могат да бъдат засегнати от търговска война с Китай, поевтиняха с над 3,5%. Акциите на големите технологични компании също останаха на червена територия. Книжата на Facebook и Amazon отбелязаха спад от над 2%, а Netflix изтри 2,2% от стойността си след краткото поскъпване на акциите й в началото на борсовата търговия.

Индексите за кратко се повишиха в средата на търговията, след като официален представител на икономическото министерство на Мексико изрази убеденост, че ново споразумение за НАФТА ще бъде постигнато скоро.
Но основните индекси се върнаха на червена територия, след като финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин заяви, че има възможност за търговска война с Китай.

„Ако се стигне до нови мита, това ще навреди на икономиката“, смята Скот Клемънс, главен инвестиционен стратег в Brown Brothers Harriman.

Индексите тръгнаха надолу и след публикуването на по-слаби от очакванията данни за работните места в САЩ. Министерството на труда съобщи, че американската икономика е добавила 103 хил. работни места през март, докато икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 193 хил. работни места.

„За инвеститорите днешните данни могат да са трудни за преглъщане на фона на търговския конфликт, който сякаш се засилва с всеки изминал ден“, казва Майк Лоуенгарт, вицепрезидент на компанията за инвестиционни стратегии E-Trade.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още