Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Технологиите бяха в основата на бурния търговски ден на Wall Street

Акциите на Big Tech понесоха силен удар в началото на сесията, но следобеда успяха да се възстановят до голяма степен

Технологиите бяха в основата на бурния търговски ден на Wall Street

Снимка: Getty

Американският пазар изпрати един от най-бурните си дни на търговия във вторник, като начело на драматичните обрати беше секторът на технологиите. Акциите на Big Tech понесоха силен удар в началото на сесията заради притесненията за растящата инфлация и високите оценки на компаниите. С продължаването на деня разпродажбите се разпространиха и в другите сектори.

Но изненадващо технологичните акции успяха да се възстановят до голяма степен в следобеда, след като инвеститорите все пак се завърнаха към познати имена като Amazon и Netflix, оставяйки останалата част от пазара на червено, съобщава CNBC.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite отчете спад от почти 0,1%, възстановявайки по-голямата част от по-ранното си понижение, което в даден момент достигна над 2%.

От своя страна индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа над 470 пункта (1,4%), воден от поевтиняване на книжата на Home Depot (3,1%) и Boeing (1,8%).

Широкият измерител S&P 500 пък се раздели с 0,9%, като всички 11 сектора останаха на отрицателна територия.

По-рано по време на волатилната сесия високооценяваните технологични акции поведоха загубите на американския паза и разпродажбите по-късно се разпростряха навсякъде от банките до енергетикята и тежката индустрия. Голяма част от технологичните компании обаче успяха да се възстановят – книжата на Amazon поскъпнаха с над 1%, а тези на Netflix с 1,7%.

Измерителят CBOE Volatility Index, смятан за точна оценка за страха на пазара, достигна ниво от 23,73 пункта – невиждано от два месеца. Т. нар. VIX остана над прага от 20 пункта през по-голямата част от миналата година, преди да спадне до под 16 пункта миналия месец. Растящ VIX често е съпътстван от разпродажби на пазара.

Акциите на Tesla, едно от водещите имена при компаниите с щедра оценка и високи очаквания, поевтиняха с 1,9%.

Последните новини – включително недостигът на работна ръка и увеличението на индекса на потребителските цени за март, допринесоха за разпалването на страховете от инфлация.

Броят на свободните работни места се е увеличил до 8,12 млн. през третия месец от годината – най-високият, откакто се води статистиката от 2000 г. За сравнение през февруари броят бе от ревизираните в посока нагоре 7,53 млн., показват данни на министерството на труда.

Броят им надвишава новите наемания с над 2 млн. – най-голямата разлика, регистрирана някога, и показват трудностите пред настоящия пазар на труда.

Big Tech получи удар и в понеделник, когато инвеститорите започнаха да се отказват от акции на компании като Apple и Microsoft, повличайки след себе си Dow и S&P 500, изтривайки последните им рекорди. Nasdaq понесе най-големия удар и завърши сесията със спад от 2,5%.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се увеличи до съответно 1,622 пункта и 2,35 пункта.

Доларовият индекс остана без значителна промяна на равнище от 90,19 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола се покачи. Фючърсите върху американския сорт WTI поскъпнаха с 0,6% до 65,32 долара за барел, а тези върху международния бенчмарк Брент – с 0,4% до 68,57 долара за барел.

Цената на златото също остана относително без промяна на ниво от 1838 долара за тройунция.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Разочароващите данни за пазара на труда оцветяват в червено щатските индекси*