IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total се отказва от американското петролно лоби срещу политиката за климата

Липсата на единна гледна точка по отношение на Парижкото споразумение принуждават френската компания да загърби групата AFPM

14:15 | 08.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският петролен гигант Total SA заяви, че няма да поднови членството си в ключовата лобистка група от компании, занимаващи се с добив на изкопаеми течни горива, тъй като позицията на организацията по отношение на климата не съответства с тази на базираното в Курбьовоа дружество, съобщава Bloomberg. 

Решението на Total да напусне Американската асоциация на производителите на горива и нефтохимически продукти (AFPM) беше предшествано от британско-холандската Royal Dutch Shell Plc, която постъпи по подобен начин по-рано тази година.

Подобни лобистки групи отдавна са мишена за природозащитните организации, като през последните месеци петролните компании са притиснати и от инвеститорите, които искат индустрията да се приведе в съответствие с изкисванията на Парижкото споразумения за климата, подписано през 2015 г.

Total преразгледа членството си в 30 индустриални асоциации, като подробно обясни причините за напускане на AFPM.

От компанията заявиха, че интегрират проблемите с климатичните промени в нейната стратегия за развитие, което води до загърбване на част от старите формирования на базата на изкопаеми горива.

Total посочи, че ще преразгледа членството си в тези групи при наличието на „трайни различния“.

Според френското дружеството гледната точка на останалите представители на AFPM се различава от тази на Total по отношение на Парижкото споразумение, цените на въглеродните емисии и възобновяемата енергия.

Конкурентът Shell заяви през април, че позицията му относно изменението на климата е несъгласувана с около половината от търговските асоциации, в които е член, и различията с представителите от AFPM са толкова големи, че компанията е длъжна да се оттегли от въпросната група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още