IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трите основни щатски индекса се оцветиха в червено преди великденските празници

Тази седмица трейдърите отвъд Океана бяха под влиянието на данните за инфлацията

23:51 | 14.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Широкият измерител S&P 500 се понижи в четвъртък и записа губеща седмица, а инвеститорите бяха под въздействието на смесени отчети от големи банки и на ускоряващата се инфлация, предава CNBC.

Индексът отписа 1,21% от стойността си и приключи седмицата на ниво от 4392,62 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 2,14% до 13 351,08 пункта. В същото време индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи със 113 пункта до ниво от 34 450,84 пункта.

За четиридневната празнична седмица S&P 500 е надолу с 2,39%, а Nasdaq Composite отписа 3,93% от стойността си. Dow отбеляза спад от 0,38% за седмицата. Петък е почивен ден за фондовата борса в Ню Йорк.

Движенията на индексите се случват в момент, когато инвеститорите са под влиянието основно на инфлацията тази седмица. Доходността по държавните облигации се повишава, а два доклада за инфлацията в САЩ показаха рекордни цени. В четвъртък доходността по бенчмарковите 10-годишни американски държавни ценни книжа се върна на многогодишен връх, като прибави 13 базисни пункта и надхвърли 2,8%. Доходността по 30-годишните облигации също е нагоре до ниво от 2,919%.

Индексът на потребителските цени е нараснал с 8,5% на годишна база през март, най-бързия годишен ръст от декември 1981 г. и над очакванията на Dow Jones за 8,4%.

Цените на доставчиците също бяха по-високи от очакваното през март, като прибавиха 11,2% на годишна база, това е най-големият ръст от началото на воденето на статистика през 2010 г.

Технологичните книжа поевтиняха в четвъртък на фона на повишаването на доходността по американските държавни облигации. Цената на акциите на Microsoft се понижи с 2,2%, Apple се срина с 2,6%, а книжата на Google поевтиняха с 2%. Производителите на чипове също се представиха слабо в сесията в четвъртък, като цената на акциите на Nvidia се понижи с 3,5%, а на Advanced Micro Devices – с близо 4%.

Растящите цени предизвикаха още спекулации за  това как може да реагира централната банка. Кристофър Уолър, член на борда на Федералния резерв, коментира пред CNBC в сряда, че очаква лихвите да нараснат значително в идните няколко месеца.

Данните за продажбите на дребно през март останаха леко под очакванията с ръст от 0,5%, стимулирани от продажбите в бензиностанциите. Консенсусната прогноза на Dow Jones беше за ръст от 0,6%.

Заявленията за помощи при безработица се увеличиха със 185 хил. за седмицата до 9 април, съобщи министерството на труда.

На корпоративния фронт Илон Мъск предложи да купи социалната мрежа Twitter на цена от 54,20 долара за акция. Първоначално книжата на Twitter поскъпнаха след новината, но в крайна сметка записаха спад от 1,9%. В същото време цената на акциите на Tesla се понижи с над 3%.

В четвъртък големи банки, включително Goldman Sachs, Morgan Stanley и Wells Fargo публикуваха резултатите си за първото тримесечие. Инвеститорите наблюдават как се справят банките с ускоряващата се инфлацията и предупрежденията за рецесия от облигационния пазар под формата на плоска крива на доходността. Идната седмица сезонът на отчетите ще навлезе в разгара си.

Книжата на Goldman Sachs поевтиняха с 0,5%, след като първоначално поскъпнаха при обявяването на силни резултати за първото тримесечие. Банката обяви печалба на акция от 10,76 долара и приходи от 12,93 млрд. долара. Цената на акциите на Morgan Stanley е нагоре с над 1%, след като банката публикува по-добри от очакванията резултати. Тя е спечелила 2,02 долара на акция при приходи от 14,8 млрд. долара.

Книжата на Citigroup прибавиха 1% към стойността си, след като компанията надмина очакванията за резултатите си през първото тримесечие. Компанията обяви печалба на акция от 2,02 долара и приходи от 19,19 млрд. долара.

В същото време цената на акциите на Wells Fargo спадна с над 5%, след като обявените приходи от банката за първото тримесечие не отговориха на очакванията на анализаторите и тя съобщи, че кредитните загуби вероятно ще нараснат.

Сезонът на отчетите ще навлезе в разгара си идната седмица, като седем компании от Dow ще обявят резултатите си. Сред тях са IBM, Procter & Gamble, Travelers, Dow Inc, Johnson & Johnson, American Express и Verizon. Netflix ще публикува отчета си във вторник, а Tesla – в сряда, и двете компании ще направят това след края на борсовата търговия.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши с 0,44% до 100,31 пункта. Еврото поевтиня с 0,51% до 1,083 долара, а паундът е надолу с 0,30% до 1,308 долара. Спрямо йената щатските пари са нагоре с 0,21% до 125,93 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши след спада в началото на сесията, тъй като инвеститорите покриваха къси позиции преди дългия уикенд и новината, че ЕС може да наложи забрана на вноса на руски петрол.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 2,92 долара към стойността си до 111,70 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 2,70 долара до 106,95 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,49% до 1974,9 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още