IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп призова General Motors да върне производството си в САЩ

Американският президент не пропусна да разкритикува и Федералния резерв

20:33 | 30.08.19 г.
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че най-големият американски автомобилостроител General Motors трябва да започне да връща дейностите си в САЩ, предадоха Ройтерс и БТА. 

"General Motors, който навремето бе Гигантът от Детройт, сега е сред най-малките автомобилостроители там. Те преместиха големи заводи в Китай, преди да дойда на власт. Сега трябва да започнат да се връщат в Америка?", написа в Twitter Тръмп, който води търговска война с Пекин.

Президентът изглежда се позовава на публикация на Bloomberg, според която почасовата работна сила на General Motors от 46 000 работници в САЩ остава след тази на Fiat Chrysler като най-малката от "Детройтската тройка". Тази група на най-големите концерни в столицата на американското автомобилостроене освен General Motors и Fiat Chrysler включва и Ford.

През последните четири десетилетия General Motors силно е намалил броя на служителите си в САЩ, които през 1979 година са доближавали 620 хил.

Компанията засега не коментира туита на Тръмп.

Китай е най-големият автомобилен пазар в света и правителствената политика е благосклонна към компаниите, които произвеждат коли в страната, вместо да ги внасят от чужбина. Миналата година General Motors е продал в Китай 3,6 милиона автомобила, равняващи се на 43 процента от световните му продажби.

Компанията внася малък брой коли от Китай. През юни администрацията на Тръмп отхвърли молба на General Motors да изключи произвеждания в Китай Buick Envision от 25-процентното американско мито върху моделите с висока проходимост.

Тръмп отново изрази недоволство и от засилването на курса на долара, включително спрямо еврото, отбелязвайки, че това намалява конкурентоспособността на американските стоки, предадоха ТАСС и БТА.

"Еврото пада "като лудо" спрямо долара, което им дава голямо преимущество в областта на износа и производството, а УФР (Управлението за федерален резерв) не прави нищо!", заяви държавният глава.

"Доларът ни сега е най-силният в историята. Звучи добре, нали? Освен за производителите на стоки, които ще се продават извън САЩ", добави той.

"Нямаме проблем с митата, имаме проблем с УФР. Те нищо не разбират", заключи той.

Тръмп многократно е критикувал централната банка на САЩ, която според него не иска да понижи водещата лихва. Той е на мнение, че това предизвиква приток на капитал от чужбина, растеж в търсенето на долари и засилване на американската спрямо чуждестранните валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още