IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите щатски индекси започват седмицата с ръстове*

Инвеститорите продължават да следят войната в Украйна, докато са в очакване на заседанието на Федералния резерв

18:11 | 14.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите щатски индекси нарастват в понеделник, давайки началото на една важна седмица със събития, докато инвеститорите продължават да следят развитието на войната в Украйна, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва ръст от 1,1%, или 361,65 пункта, до 33 305,84 пункта.

Широкият барометър S&P 500 добавя 0,58% към стойността си, или 24,23 пункта, до 4228,54 пункта.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се понижава незначително с 0,35%, или 44,79 пункта, до 12 799,02 пункта.

Движенията на индексите са предшествани от охлаждане на пазара на суровини, които в последните седмици поскъпнаха значително. Американският суров петрол West Texas Intermediate за кратко падна на ценово равнище под 100 долара за пръв път от 24 февруари насам. Сортът поевтинява със 7,55%, или 8,26 долара, до 101,07 долара за барел.

Цената на златото бележи понижение от над 1% до 1960,4 долара за тройунция, докато тази на паладия намалява с близо 14% до 2417,5 долара за тройунция.

Доходността на 10-годишните щатски облигации достигна 2,1%.

"Скорошните ценови промени при редица суровини са екстремни и ако се задържат за удължен период от време, икономическите щети ще са значителни, но не вярваме, че рецесията задължително ще е базисният резултат и не смятаме, че цената на акциите ще спадне от сегашните си нива", пише стратегът от JPMorgan Мислав Матейка в своя бележка.

Акциите на енергийните компании последваха спада на петролния пазар. Ценните книжа на Devon Energy поевтиняват с 8,27%, тези на Occidental Petroleum с 5,11%, а на Diamondback Energy с 2,89%.

Wall Street все още следи развитието на събитията в Украйна, след като Москва и Киев продължиха преговорите.

Важно събитие тази седмица е заседанието на Федералния резерв на САЩ. Очакванията са банката да завиши лихвения процент с 25 базисни пункта в сряда.

"Към момента се очаква Фед да е внимателен относно политиката за лихвените проценти през 2022 г., като се има предвид конфликтът в Украйна", каза главният пазарен и паричен стратег в Ally Линдзи Бел.

"Конфликтът усложнява вече трудната задача на Фед. Вероятно централната банка ще продължи да разчита на данните, докато взема решения за лихвения процент през годината", добави експертът.

Трейдърите следят и ръста на новозаразените в Китай, който принуди Шънджън - голям град в ключов производствен хъб - да затвори магазините за стоки, които не са от първа необходимост.

Ръстът в акциите на American Express и Visa в размер на съответно 3,58% и 3,45% изтегля Dow нагоре. Финансовият сектор е най-добре представящият се в барометъра S&P 500.

*Към 17:25 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още