IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street приключи сесията на зелено след решението на Фед

Макар че след изявлението на централната банка индексите рязко се понижиха, те успяха да се възстановят в края на търговията

23:15 | 31.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските борси приключиха сесията в сряда с повишения въпреки спадовете си след обявяването на последното решение на Федералния резерв, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average записа увеличение от 73 пункта, като акциите на Boeing поскъпняха с 4,9% и удариха нови рекорди. Преди изявлението на централната банка бенчмаркът се търгуваше с повишение от 148 пункта, а по-рано в сесията достигна ръст от дори 262 пункта.

Основният индекс S&P 500 напредна с почти 0,1%, а най-добре се представи секторът на недвижимите имоти. Технологичният бенчмарк Nasdaq composite записа ръст също от 0,1%.

За месеца Dow и S&P 500 отбелязват увеличение съответно от 5,6% и 5,8%. Nasdaq в същото време постигна ръст от 7,3% за месеца, което е най-доброто му месечно представяне от октомври 2015 г.

Индексите за кратко се търгуваха на червено след решението на централната банка. Фед остави лихвените проценти без промяна, но заяви, че очаква инфлацията „да се ускори тази година и да се стабилизира“ около целта от 2%.

„Изявлението до голяма степен съответстваше на това, което виждаме в базисните данни“, каза Ерик Шилер, старши портфолио мениджър на PGIM Fixed Income. “Това бе изявление леко в подкрепа на затягане на политиката по наше мнение“.

Икономическите данни за САЩ напоследък са силни. Научноизследователският център ADP и Moody's Analytics съобщиха днес, че компаниите от частния сектор са добавили 234 000 работни места през януари, въпреки че анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха само 185 000 нови работни места. В същото време седмичните молби за безработица остават на най-ниските си нива от около 40 години.

Езикът в изявлението е малко силен, но не е краен в подкрепа на затягане“, коментира Ърни Сесилия, главен инвестиционен директор в Bryn Mawr Trust. “Той признава и по-силната икономика и може би по-високата инфлация“.

На пазара на облигации доходността по американските ценни книжа се повиши след изявлението на Фед. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се вдигна до 2,75%, а по двегодишните държавни облигации се задържа около 2,15%.

По-рано и трите основни индекса се търгуваха със сериозни повишения след две поредни сесии на разпродаване. По-силните от очакванията финансови отчети подкрепиха акциите.

На валутните пазари индексът на долара се възстанови от едноседмичното си дъно след решението на централната банка.

Спрямо кошница от валути доларът спадна с 0,18% до 89,00 пункта. Последният път, в който щатските пари бяха под 89 пункта, бе на 26 януари, когато удариха 88,438 пункта – най-ниското ниво от 2014 г.

Доларът поскъпна с 0,47% до 109,32 йени, а спрямо британския паунд се търгуваше с повишение от 0,11% до 1,416 долара. Еврото последно се търгуваше с 0,08% надолу на ниво от 1,239 долара.

На пазара на суровини петролът поскъпна, възстановявайки се от по-ранните си спадове, въпреки новините, че добивът в САЩ е надвишил 10 млн. барела на ден през ноември за пръв път от около 40 години.

Фючърсите върху американския суров петрол приключиха сесията с повишение от 23 цента до 64,73 долара за барел, отбелязвайки ръст от 7,1% за месеца.

Фючърсите върху петрола сорт Брент записаха увеличение от 3% до 69,05 долара за барел, приключвайки януари с 3,3% нагоре.

Контрактите на златото за доставките през април се повишиха с 0,08% до 1,341 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още