IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емотикони вместо думи - новите тактики на ИДИЛ в онлайн пропагандата

Фалшиви медии са част от сложна кампания за дигитална дезинформация, която включва различни тактики във Facebook, Twitter и Telegram

11:04 | 11.02.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Unsplash.com</em></p>

Снимка: Unsplash.com

Ислямска държава“ има ново оръжие в разпространението на реч на омразата и съдържание с насилие онлайн: емотиконите.

През последните два месеца Facebook страници на арабски, кюрдски и английски език използват тези цифрови образи, за да заобикалят правилата за съдържание на Facebook. Емотиконите се използват вместо думи като „оръжие“, „експлозия“ и „ракета“, за да защитават терористичните атаки на ИДИЛ из Близкия изток и по-далеч.

Тези страници, които се представят за масови медийни организации със светски имена като World News и Media Point, общо са събрали стотици хиляди харесвания, споделяния и коментари, сочи проучване, споделено с Politico.

Фалшивите медии са част от сложна кампания за дигитална дезинформация, която включва използването на различни тактики сред Facebook страници, Twitter профили и Telegram канали. Свързаните с ИДИЛ канали общо имат почти 80 хил. последователи. Част от съдържанието в социалните медии е налично от юни 2020 г., основно фокусирайки се върху разпространението на реч на омразата в Ирак и Сирия, споделяйки новини за нападения на „Ислямска държава“ от официалните говорители на групата.

Голяма част от съдържанието на ИДИЛ, прегледано от Politico, все още е онлайн – а нито част от него не трябва да е налично в социалните медии, базирайки се на самите им правила срещу терористичното съдържание.

„Те са свързани с по-широката неофициална новинарска екосистема на ИДИЛ, която е измислила специфични тактики за избягване [на правилата], така че въпреки сваляне на съдържанието да процъфтяват и да продължават да го правят“, казва Мустафа Аяд, изпълнителен директор за Африка, Близкия изток и Азия в Institute for Strategic Dialogue – мозъчен тръст, който след екстремизма онлайн. Аяд е открил терористичните групировки в трите платформи и споделя откритията си с онлайн изданието Politico.

“Поддръжниците на ИДИЛ са измислили начин да използват няколко платформи по все по-усъвършенстващ се начин“, добавя той. „Защо разработват код с емотикони, за да опишат определени неща във Facebook и не използват същия код в Telegram? Става въпрос за използването на различни тактики“.

Различни платформи, различни тактики

Групите се възползват от задни вратички в политиките за съдържание на всяка една от медийните платформи, за да популяризират идеология, свързана с омразата и насилието, посочват двама служители на националната сигурност и трима изследователи, които следят онлайн джихадистки материали.

Във Facebook това включва замяната на терористичен език с емотикони. В Twitter тактиката включва смекчаване на съдържанието на английски език в сравнение с публикуването на арабски. В Telegram тактиката означава копиране директно на официални материали на ИДИЛ. Това е постоянно развиваща се битка на котка и мишка с технологичните компании и агенциите за национална сигурност.

Комбинацията от различни платформи сега позволява на джихадистките групи да достигат възможно най-широката публика, докато в същото време се описват като част от легитимна политическа организация. Алтернативни мрежи като Telegram осигуряват място да координират тактиките си, а по-традиционни платформи като Facebook се ползват, за да се разпространява често по-смекчена пропаганда, за да се заобикалят инструментите за модериране на съдържанието на платформата.

„Много са обиграни. Знаят много добре какво правят“, казва Айше Дениз Локманоглу, специализант в Центъра за комуникации и публична политика в Northwestern University's.

От Facebook са отказали коментар по въпроса, но са заявили, че разследват профилите. Представители на Twitter и Telegram не са отговорили на исканията за коментар.

Технологичните компании, дори когато са били бавни при премахването на материали от западни екстремисти, агресивно премахват десетки хиляди профили с близки връзки към ИДИЛ, талибаните или други джихадистки групировки, често работейки в близки отношения с агенциите за национална сигурност, за да отсеят такъв материал.

Това обаче не винаги е било толкова успешно. Вътрешни документи на Facebook, представени публично от бившата служителка на социалната мрежа и информаторка Франсис Хоугън, показаха как компанията неведнъж се е проваляла в това да защити арабско-говорящите си потребители от терористично съдържание. В отговор Meta – компанията майка на Facebook, заяви, че инвестира усилено в модериране на съдържанието, базирано в Близкия изток.

Въпреки това екстремистите са се развили бързо, за да останат по-напред в играта, възползвайки се от слабото сътрудничество между технологичните компании, когато се цели сваляне на кампании в няколко социални медии.

Майли Кризис, дипломиран сътрудник в Лабораторията за иновации и изследване на поляризацията и екстремизма към American University, която следи онлайн пропагандата на ИДИЛ, казва, че тези групи често използват резервни профили в социалните мрежи, в случай че основните им канали бъдат премахнати.

Те винаги имат резервен канал, който човек може да свърже един с друг“, добавя Кризис, която не е свързана с работата на Institute for Strategic Dialogue, но сама е открила част от същата свързана с ИДИЛ кампания за дезинформация в интернет.

За ИДИЛ това е важно, тъй като те възприемат себе си като световен халифат. Затова тези медийни канали, например Twitter, Facebook, и Telegram, са важни за поддържане“, казва тя.

Бягство от затвора в Сирия

В края на януари бойци на ИДИЛ организираха насилствено бягство от затвора в Хасака, Сирия – и показаха механизма си за онлайн дезинформация в действие.

В Telegram фалшивите медии започнаха да споделят конкретен хаштаг на ИДИЛ, който терористичната група използва, за да координира съобщенията си за нападения, което доведе до 10-дневна битка около сирийския град. Освен това те промениха предназначението на снимки и друго съдържание в социалните мрежи директно от официалния пропаганден апарат на джихадистите, често запазвайки логото на ИДИЛ в публикациите, споделяни в Telegram.

В Twitter профили на арабски език открито подкрепяха бягството от затвора, като споделяха хаштага на ИДИЛ и възхваляваха „халифатската държава“. На английски език обаче, където инструментите за онлайн съдържанието на социалната медия са по-развити, тези профили веднага използваха по-смекчен език, просто наричайки бойците „обединили се мюсюлмани“.

Във Facebook страниците са разчитали на кода си с емотикони, за да съобщят за нападението, свързвайки дигитални изображения, за да опишат термини, свързани с ИДИЛ. Освен това те са публикували дълго видео на бягството от затвора, генерирало около 90 хил. гледания, което е било заснето от гледна точка на бойците, докато се разпръскват в сирийския град.

Профилите, каналите и страниците на всичките три социални мрежи непрекъснато са споделяли взаимно съдържание, както и такова на други потребители, разпространявали материала на широка онлайн аудитория.

„Това, което се случва, е нещо напълно ново“, казва Аяд от Institute for Strategic Dialogue. “Това е тактика на няколко платформи и няколко езика, която използва фалшиви медии и различни стратегии за съдържание. Целта явно е да се поддържа онлайн присъствие, без да бъдат засечени“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Нали, айде тогава отивай да зяпаш "истинските" медии, като Раша тудей, където ви казват "истината". Може и във ФБ групичката на Костя Копейкин да четеш, ако не знаеш руски, те ще ти обяснят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
cyclop
преди 2 години
Повече че тревожи масовото разпространение на Езика на Агресивната Тъпота, като демонстрираният в статията тук. Емотиконите били език на омразата и съдържание с насилие... Лелелелелеле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
terziеv
преди 2 години
Точно тука да се пише за "фалшиви медии" е направо фалшиво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още