Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Facebook ни защитава, когато сами се предпазваме, коментира IT експерт

Трябва да се внимава какво разрешение се дава на приложенията в интернет, посочи Христо Ласков

гледано: 1081   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Начинът, по който ползваме информационните технологии, се определя от самите нас. Трябва да се сложи едно базово ниво на хигиена, което ако се спазва от всички нас ще бъде много по-лесно.

Това препоръча Христо Ласков от CENTIO Professional IT Security. В предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria IT експертът коментира киберсигурността и какъв е балансът между контрола и свободата в глобалната мрежа.

Още по темата

Той е категоричен, че споделянето на информация „в Дивия Запад и в "дивия" интернет“ може да доведе до злоупотреби.

"В основата на сигурността и защитата ни в интернет стоим самите ние. Събития от последните седмици и особено свързаните с казуса Cambridge Analytica показват, че голяма част от хората са свикнали, че има "някой там някъде", който ги защитава непрекъснато - един такъв таен супергерой".

Хората отказват да разберат, че основната отговорност за защитата на личните ни данни пада върху самия индивид, подчерта Ласков.

"Когато сме в някакъв вид платформа, ние решаваме какво споделяме за себе си и как да го споделяме. Ако говорим за по-високо ниво – индивидът може да повлияе на цялата фирма, в която работи, споделяйки някъде информация за себе си или отваряйки неправомерен файл. Тази единична грешка може да има много повече последици за много повече хора", посочи  IT експертът.

Той напомни, че след като вече дадена информация е споделена като публична, тя може да се обработва и от нея да се правят изводи и даде пример с проучвания за политическите нагласи на хората. 

Според Ласков до 2014 г. политиката за споделяне на информация с външни разработчици е „доста свободна“, без ограничения, като не е имало нива на защита във Facebook.

"След това политиката се втърдява, създаването на приложения с лични база данни на потребители във Facebook става все по-труден и достъпът минава през човешки контрол", каза IT експертът.

Христо Ласков допълни, че през 2014 г. във Facebook е имало девет милиона приложения и 42 милиона фен страници и това може да ни бъде ориентир за мащаба на проблемите, които могат да бъдат създавани около събирането на данни от потребители, които разрешават лекомислено достъп до личната си информация.

По думите му това може да стане и след съгласие за инсталиране на приложение на фенерче на смартфона, което да изпраща съобщения.

”Трябва да се внимава какво разрешение се дава на приложенията“, предупреди IT експертът.

Срива ли се доверието в социалните мрежи? Какво точно се случи и какво е притеснителното при казуса Cambridge Analytica? Имаше ли изтичане на данни? Каква е ролята на Facebook? Защо толкова рязко светът  "скочи" срещу Facebook и доколко са оправдани очакванията ни, че Facebook пази от посегателства информацията, която споделяме? Кои са предизвикателствата пред социалните мрежи?

Вижте във видеото целия коментар!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Чад вдигна забраната си над социалните мрежи