IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook за първи път с оценка на тормозa на своите платформи

Такова съдържание се е виждало между 14 и 15 пъти на всеки 10 000 гледания в сайта и 5 и 6 пъти на 10 000 прегледа на съдържание в Instagram

08:41 | 10.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg 

Facebook разкри за първи път данни за разпространението на тормоза в своята платформа, като заяви, че такова съдържание се е виждало между 14 и 15 пъти на всеки 10 000 гледания в сайта през третото тримесечие.

Компанията, която наскоро промени името си на Meta, също така заяви в своя тримесечен доклад за модерирането на съдържанието, че съдържание с тормоз се вижда между 5 и 6 пъти на 10 000 прегледа на съдържание в Instagram.

Гигантът в социалните медии, който от дълго време е обект на контрол относно това как се справя със злоупотребите със своите услуги, е в светлината на прожекторите, след като бившият служител и подател на сигнали Франсис Хаугън представи вътрешни документи, които включват изследвания и дискусии за ефектите на Instagram върху психичното здраве на тийнейджърите и дали платформите на Facebook предизвикват разделения.

Хаугън каза, че документите показват, че компанията е избрала печалбата пред безопасността на потребителите. Facebook оспори тази характеристика, заявявайки, че документите се използват за обрисуване на „фалшива картина“.

Документите, за които за първи път съобщи Wall Street Journal, засилиха призивите Facebook да бъде по-прозрачен и повдигнаха въпроси дали показатели като разпространението дават пълната картина на това как компанията се справя със злоупотребите. 

Компанията на Марк Зукърбърг заяви, че данните за тормоза улавят само случаи, в които компанията не се нуждае от допълнителна информация, като докладвания от потребител, за да реши дали дадено съдържание нарушава правилата.

Над половината (59,4%) от общо 9,2 милиона съдържания, които компанията е премахнала от мрежата заради нарушаване на правилата за тормоз, са открити проактивно.

„Тормозът е уникално предизвикателство и един от най-сложните проблеми, които трябва да се разгледат, тъй като контекстът е от решаващо значение“, казват глобалният ръководител за безопасността в компанията Антигона Дейвис и директорът за управление на продуктите Амит Бхатачария в публикация в корпоративния блог.

Междувременно концернът заяви във вторник, че планира да премахне подробни опции за насочване на реклами, които се отнасят до „чувствителни“ теми, като реклами, базирани на взаимодействия със съдържание около расата, здравното състояние, религиозните практики, политическите вярвания или сексуалната ориентация.

Компанията, която генерира по-голямата част от приходите си чрез дигитална реклама, беше подложена през последните години на интензивен контрол върху нейните способности и правила за насочване на реклами.

В публикация в блога си Facebook даде примери за категории на насочване, които вече няма да бъдат разрешени в платформите, като „Осведоменост за рак на белия дроб“, „Световен ден за борба с диабета“, „ЛГБТ култура“, „еврейски празници“ или „политически убеждения и социални въпроси“. Промяната ще настъпи от 19 януари 2022 г.

Компанията бе засипана с критики заради нейните възможности за микронасочване, включително заради злоупотреби, като дискриминация на рекламодатели или насочване към уязвими групи. През 2019 г. тя се съгласи да направи промени в своята платформа за реклами като част от споразумение по въпросите на дискриминацията по жилищни теми.

„Чухме опасения от експерти, че опциите за насочване като тези могат да бъдат използвани по начини, които водят до негативни преживявания за хората в недостатъчно представени групи“, е цитиран в публикацията Греъм Мъд, вицепрезидент на компанията за продуктов маркетинг за рекламите.

Персонализираните рекламни възможности на Facebook се използват от широк кръг рекламодатели, включително политически кампании и групи по социални въпроси.

„Решението за премахване на тези опции за подробно насочване не беше лесно и знаем, че тази промяна може да повлияе негативно на някои бизнеси и организации“, казва Мъд в публикацията, добавяйки, че някои рекламни партньори са загрижени, че няма да могат да използват тези добавки за генериране на положителна социална промяна.

Рекламодателите в платформите на Facebook все още могат да се насочват към аудитории по местоположение, да използват свои собствени списъци с клиенти, да достигат до персонализирани аудитории, които са се ангажирали с тяхното съдържание и да изпращат реклами до хора със сходни характеристики с тези потребители.

Този ход бележи ключова промяна в подхода на компанията към социалната и политическата реклама, въпреки че не се очаква да има големи финансови последици. Изпълнителният директор Марк Зукърбърг оцени през 2019 г. например, че рекламите на политиците ще съставляват по-малко от 0,5% от приходите на Facebook за 2020 г.

Въпросът за политическата реклама в платформите на социалните медии, включително дали съдържанието на рекламите на политическите организации трябва да бъде проверявано, предизвика много дебати сред обществеността, законодателите и компаниите около президентските избори в САЩ.

През 2019 г. Twitter Inc забрани изцяло политическите реклами, но Facebook заяви по-рано, че няма да ограничи начина, по който политическите рекламодатели достигат до потенциални избиратели.

Facebook, който сега позволява на потребителите да изберат да виждат по-малко реклами, свързани с теми като политика и алкохол, заяви във вторник, че в началото на следващата година ще даде на хората повече контрол върху рекламите, които виждат, включително такива за хазарт и свързани с диети продукти и услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още