IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата във Facebook се разраства

Социалната мрежа е обект на разследване от страна на федералната комисия по търговия, а инвеститори я дават под съд заради спада на цената на акциите

08:27 | 21.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последиците след скандала за злоупотребата с данни стават все по-мащабни за Facebook. Влиятелната американска комисия по търговия (Federal Trade Commission) проверява дали социалната мрежа не е нарушила условията на зададени през 2011 г. указания във връзка с обработката на лични потребителски данни. Причината е избухналия в края на миналата седмица скандал, свързан с лични потребителски данни, които са били прехвърлени на Cambridge Analytica без знанието на потребителите. 

Федералната търговска комисия е водещата агенция в САЩ, която контролира компаниите да се придържат към собствените си политики за поверителност и може да наложи на Facebook глоба в размер на милиони долари, ако установи, че социалната мрежа е нарушила указанията ѝ от 2011 г., пояснява Bloomberg.

Главният прокурор на щата Ню Йорк Ерик Шнайдерман обяви във вторник, че той и главният прокурор на Масачузетс Маура Хейли са изпратили писмa до компанията, като част от съвместно разследване за казуса. Главният прокурор на Кънектикът генерал Джордж Йепсен обяви в понеделник собствено разследване.

Междувременно Facebook обяви, че ще проведе брифинги пред шест комисии в сряда. Това включва срещи с комисиите по съдебната власт на Сената и Камарата на представителите, както и комисиите за търговия и разузнаване на двете камари на Конгреса.

Сега обаче и инвеститорите дават социалната мрежа на съд. Неуспехът на Facebook да защити неприкосновеността на личния живот е основен коз в иск на инвеститори срещу спада на цената на акциите, който последва разкритията, че данните за милиони потребители са били събрани без разрешение от изследователска фирма, свързана с президента на САЩ Доналд Тръмп, предава още Bloomberg.

Срещу най-голямата в света социална мрежа бе предявен колективен иск във федералния съд в Сан Франциско във вторник от акционери, които твърдят, че са претърпели загуби след разкритието, че Cambridge Analytica, фирма, базирана в Обединеното кралство и помагаща на кампанията на Тръмп, неправомерно е получила информация за профилите на 50 милиона потребители.

Акциите на Facebook се обезцениха с 5,2% до 175,41 долара в понеделник в Ню Йорк, изтривайки цялата печалба от тази година досега. Това бе най-големият спад в рамките на ден от 12 януари насам. Компанията изтри още 2,6% от пазарната си капитализация във вторник, за да затвори на ниво от 168,15 долара след новината е обект на разследване от страна на Федералната търговска комисия.

Искът е заведен от хора, които са закупили акции на Facebook от 3 февруари 2017 г., когато Facebook подаде своя годишен отчет и цитира нарушения по сигурността и неправилен достъп до потребителски данни, до 19 март, два дни, след като материал на New York Times разкри как данните на Cambridge Analytica, получени чрез Facebook, са използвани без „правилно оповестяване или разрешение". Акциите поевтиняха с повече от 9% през тази седмица.

През този период „ответниците направиха фалшиви или подвеждащи твърдения и не успяха да разкрият, че Facebook нарушава собствените си политики за поверителност на данните, като позволява на трети страни достъп до лични данни на милиони потребители на Facebook без тяхното съгласие", пише в жалбата.

Инвеститорите може да успеят да осъдят Facebook, ако успят да докажат, че компанията ги е накарала да инвестират на базата на фалшива, подвеждаща или непълна информация относно практики, които са можели да предизвикат проблеми с поверителността на потребителите, казва Дарън Робинс, адвокат, който не е ангажиран с казуса.

„Това зависи от изявленията за видовете действия, които Facebook предприема, за да защити тази информация", казва той. „Ако публичните изявления са несъвместими с действителните действия, има ли потенциална отговорност? Отговорът е "да", добавя той.

Но и това не е всичко. В допълнение дори близки за Facebook лица призовават за бойкот. Основателят на WhatsApp Брайън Екшън, който стана милиардер, след като Facebook придоби услугата за незабавни съобщения за 16 млрд. долара, написа в Twitter: „Време е да изтриете Facebook". Екшън, чието състояние се оценява на около 6 млрд. долара, не е коментирал действието си пред The Verge.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още