IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Snap е продал акции за първи път след IPO-то

Продадените от Ивън Шпигел 2,7 млн. акции са едва малко над 1% от общите му книжа в компанията

09:13 | 19.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Snap Ивън Шпигел е продал около 2,7 милиона акции на компанията си през миналата седмица на стойност над 50 милиона долара, което представлява първото негово подобно действие, откакто Snap стана публична компания през миналия март, предава ReCode.

Сделката, която е част от предварително одобрения план за продажби, представлява малка част от общия дял на Шпигел - малко повече от 1%. 

Не е необичайно ръководителите на публични компании да продават акции, но продажбата на Шпигел е забележителна, като се има предвид, че е първата от публичното предлагане на компанията насам. Шпигел и съоснователят Боби Мърфи се бяха ангажирали да не продават акции през 2017 г. - обещание, целящо да успокои всякакви потенциални притеснения на инвеститорите във времето, в което периодът на блокиране на разпродажби на акции от служителите на Snap приключи.

Решенията на изпълнителните директори на публични компании за това кога и как да продават акциите, се следят от инвеститорите. Така например директорът на Facebook Марк Зукърбърг рядко продава акции, докато не стартира благотворните си акции; сега той продава редовно толкова много, че се опита да направи сплит на акциите на Facebook, за да не загуби контрола над компанията. Изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси, от друга страна, закупи акции на няколко пъти като по-символичен начин да покаже вярата си в компанията.

Твърде рано е да се знае какво ще бъде ритъмът на продажби на Шпигел, въпреки че няма опасност да загуби контрол над Snap. Шпигел и Мърфи комбинирано държат 88,5% от правото на глас в Snap при IPO-то. Нетната стойност на акциите на Шпигел се оценява на около 4,5 милиарда долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още