IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter губи втория си по важност мениджър

Главният финансов директор Антъни Ното напуска компанията, за да застане начело на финансовия стартъп Social Finance Inc

09:50 | 24.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Антъни Ното. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Антъни Ното. Снимка: Ройтерс

Антъни Ното, банкерът от Wall Street, който стана директор в Силициевата долина, напуска поста си на главен финансов директор на Twitter Inc, за да стане главен изпълнителен директор на онлайн кредитора Social Finance Inc (SoFi), обявиха двете компании късно във вторник. 

Този ход поражда нови съмнения, че сайтът за микроблогинг ще може да се възползва от своя амбициозен план за възстановяване и в крайна сметка да реализира печалба, както и поднови спекулациите, че SoFi вероятно преследва първоначално публично предлагане.

Ното стартира кариерата си на Wall Street точно преди спукването на дот-ком балона и в крайна сметка се превърна в топ банкера на Goldman Sachs Group Inc, който ръководеше проекта по първичното публично предлагане на Twitter.

Той стана главен финансов директор на Twitter месеци, след като през ноември 2013 г. бе осъществено IPO-то и беше повишен до главен оперативен директор през 2016 г., когато неговият предшественик напусна. 

Но очевидно състоянието на Twitter се влоши по време на престоя на Ното там, а анализаторите и инвеститорите повдигат все повече въпроси за плановете на компанията за растеж и евентуална рентабилност.

Въпреки че Twitter очаква скоро да превъзмогне трудностите, компанията все още трябва да отчете тримесечна печалба, след като загуби 2,5 млрд. долара от началото на 2012 г. до третото тримесечие на 2017 г. Компанията е подложена на остра критика за редица теми, включително как третира тормоза в своята платформа, както и грешките в начина на отчитане на потребителите, за които призна.

Ното работеше над различни проекти, като добавяне на видео и създаване на по-добра рекламна платформа. Той беше изпълнителният директор на Twitter, който най-много уверяваше Wall Street, че предстоят пo-добри дни, казва анализаторът от Wells Fargo Питър Стаблер.

"Смятаме, че напускането е ключова загуба за Twitter", пише Стаблер в своя бележка до клиентите си във вторник, присъединявайки се към мненията на няколко анализатори.

„При неговото отсъствието ние вярваме, че компанията ще трябва да повиши видимостта на друг ключов оперативен изпълнителен директор, за да се обърне към инвеститорите, тъй като смятаме, че Twitter продължава да се изправя пред сериозни предизвикателства в стратегията си за обрат". 

Twitter не обяви заместник, но заяви, че отговорностите на Ното ще бъдат поети от други ръководители. Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси, който е и изпълнителен директор на Square Inc, нарече Нето "невероятен адвокат" за компанията и му благодари за работата му.

Акциите на Twitter поевтиняха с 2,5% до 22,76 долара във вторник. Книжата все още са доста над августовското най-ниско ниво от 15,67 долара, но под цената от IPO-то от 26 долара за брой.

Ното ще ръководи частната компания SoFi, която е изправена пред редица въпроси, включително посоката на развитие на онлайн кредитиращата фирма.

SoFi стартира през 2011 г. като онлайн кредитор, който основно рефинансира студентски заеми за млади, заможни кредитополучатели. Но скоро компанията се разшири и навлезе в редица финансови услуги, от ипотечно кредитиране до инвестиране в хедж фондове.

Базираният в Сан Франциско SoFi, една от най-ценните новосъздадени компании, загуби съоснователя и главния си изпълнителен директор Майк Кагни през миналата есен на фона на сътресенията в компанията, включително твърденията за сексуален тормоз и измамни действия на мениджърите. Други високопоставени ръководители също се оттеглиха, оставяйки стартъпа без постоянен главен финансов директор.

Кагни възнамеряваше да превърне SoFi в банката на бъдещето, насочена към поколението, родено между 1979 и 1994 г. и навършило пълнолетие около началото на 21 век, с продукти, вариращи от застраховки и ипотеки до управление на богатството. Компанията заплаши, че ще разбуни бизнеса на традиционните заемодатели, като кандидатства за американски банков лиценз и привлече вниманието на млади клиенти, като организира различни събития. 

С напускането на Кагни тези планове бяха или забавени, или напълно отложени. Председателят на SoFi Том Хътън е временен главен изпълнителен директор, след като Кагни се оттегли. Той ще стане не-изпълнителен председател на борда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още