IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск е загубил 49 млрд. долара, откакто обяви, че иска да купи Twitter

Само заради съобщения в Twitter от вчерашния ден милиардерът се е сбогувал с 12 млрд. долара

14:09 | 19.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/CHRISTIAN MARQUARDT</em></p>

Снимка: EPA/CHRISTIAN MARQUARDT

Технологичният милиардер Илон Мъск отново влезе в медийните публикации и предизвика полемики. Главният изпълнителен директор на Tesla не само обяви, че в бъдеще ще гласува за републиканците, но и осмя борсовия индекс S&P 500 ESG за устойчиви инвестиции, като го нарече „измама" в Twitter. Междувременно акциите на Tesla се сринаха с близо 7% до най-ниското си ниво за тази година. По този начин състоянието на Мъск се сви с повече от 12 млрд. долара само заради съобщенията му в Twitter от този ден, изчисляват от Bloomberg.

Преди това производителят на електрически автомобили беше изключен от този борсов индекс, което предизвика недоволството на главния изпълнителен директор на компанията. ESG е съкращение за екологични, социални и управленски въпроси. Тази абревиатура се използва от финансовата индустрия за предлагане на инвестиции, при които се обръща по-голямо внимание на критерии като опазване на околната среда, социални въпроси и добро корпоративно управление.

В момента нещата не вървят никак добре за Мъск. Според изчисленията на Bloomberg той вече е загубил 49 млрд. долара, откакто през миналия месец направи предложение да купи Twitter. Мъск придоби пакет от акции на Twitter, а по-късно се договори с Борда на директорите на Twitter за пълно поглъщане на цена от около 44 млрд. долара.

Междувременно обаче той обвини Twitter, че прави неверни изявления за броя на фалшивите и бот акаунти. Това доведе до рязък спад в цената на акциите на социалната мрежа. Не е напълно ясно дали сега Мъск се опитва да понижи цената, или подготвя почвата за излизане от сделката.

От една страна, понижаването на цената на акциите на Tesla и Twitter през последните седмици се дължи и на факта, че пазарът като цяло се е сринал. Но от друга страна, някои акционери на Tesla и Twitter се притесняват и за това как Мъск ще финансира предложението си за гиганта в социалните медии.

В края на април Twitter се съгласи с предложението на Мъск за придобиване на компанията, което беше неговата „най-добра и последна оферта". Мъск иска да свали 16-годишната компания от фондовата борса. Според вътрешнофирмени източници той вече е заявил по време на преговорите за финансиране с банките, че ще намери нови начини за печелене на пари със съобщения в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Всеки ,рано или късно се наиграва .Мъск си повярва че може да си прави и говори каквото иска -то не бяха манипулации на криптовалути,на какво ли не ...и сега дори махнаха Тесла от индекса SP500,тези дни беше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Всеки ,рано или късно се наиграва .Мъск си повярва че може да си прави и говори каквото иска -то не бяха манипулации на криптовалути,на какво ли не ...и сега дори махнаха Тесла от индекса SP500,тези дни беше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още