IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple планира "Universal Apps" за iOS и macOS

Целта е да се улеснят разработчиците и да се даде по-добро преживяване на потребителите

10:36 | 21.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

iPhone и iPad на Apple представиха нов начин за интеракция с компютри – чрез лесни за използване приложения, достъпни в App Store, пише Bloomberg.

Същият подход не проработи с настолните компютри и лаптопите на Apple. Mac App Store е „призрачен град“ с малка селекция от рядко ъпдейтвани програми. Сега Apple планира да промени това, като даде на хората причина и начин да използват един пакет от приложения, който да работи еднакво добре в цялата ѝ серия устройства: iPhone, iPad и Mac.

От началото на следващата година разработчиците ще могат да създават приложение, което да работи на сензорен екран или с мишка и тракпад, в зависимост от това дали потребителите го пускат на iPhone, на iPad или на Mac, твърдят източници, запознати с въпроса.

В момента разработчиците трябва да създадат две различни приложения – едно за iOS, мобилната операционна система на Apple, и едно за операционната система за Mac – macOS. А това значи много повече работа. Нещо повече, потребителите на Apple отдавна се оплакват, че някои приложения за Mac остават на заден план. Така например, макар че приложението на Twitter за iPhone и iPad редовно е ъпдейтвано с най-новите функции на социалната мрежа, версията за Mac не е обновявана скоро. С новите общи приложения за всички устройства потребителите на Mac, iPad и iPhone ще получават новите функции и ъпдейти по едно и също време.

Унифицирането на приложенията може да помогне на платформите iOS и macOS “да се развият и разраснат като едно, а не едната за сметка на другата“, коментира Стивън Трутън-Смит, разработчик на приложения. „Това може да е най-голямата промяна в софтуерната платформа на Apple от пускането на iOS”.

Apple разработва стратегията като част от следващите си големи ъпдейти на iOS и macOS, твърдят източници, пожелали да останат анонимни. Тайният проект, който е с кодовото име „Marzipan”, е планиран като многогодишна работа, която ще започне в началото на следващата година и може да бъде обявено на годишната конференция на разработчиците през лятото. Плановете все още са плаващи, твърдят източниците, така че имплементацията може да се промени или проектът да бъде спрян.

Говорител на Apple отказва да коментира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още