IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола с най-високата си стойност от две години и половина

Причина за скока стана взривът на петролопровода в Либия

20:05 | 26.12.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола достигнаха най-високата си стойност от две години и половина, на фона на новините, че въоръжени мъже днес са взривили петролопровод в Либия и на фона на съкращенията на доставките на ОПЕК, предава Ройтерс.

Цената на брента нарасна с 1,51 долара, или 2,31%, до 66,76 долара за барел към 18:40 ч. днес. Цените достигнаха връх от 66,83 долара на барел по време на сесията. Това е най-високият връх от май 2015 г.

Стойността на американския суров петрол скочи с 1,29 долара, или 2,21% до 59,76 долара за барел, след като достигна връх за сесията от 59,86 долара - най-високата стойност от юни 2015 г.

Предстоящото рестартиране на ключовия тръбопровод в Северно море Forties ограничи ралито. Той ще бъде тестван след ремонт, а пълната му работа ще бъде възстановена в началото на януари, обяви операторът му.

“Имайте предвид, че полето и тръбопроводът са стари и може да има проблеми, а вероятно това е причината пазарът да не продава”, коментира Скот Шелтън, брокер в ICAP и Дърам, Северна Каролина.

Търговската активност не беше голяма заради коледните празници в много страни.

През тази година брентът се радва на 17% ръст на цената, докато американският суров петрол - около 11%. Организацията на страните износителки на петрол, включително Русия и други нечленуващи в нея страни, продължават да свиват част от добива на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Натам отива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
doba
преди 6 години
Мдаммм.LPG-е е на 0,99лв и е въпрос на време да го прескочи.Май пак ще караме на скъпи горива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още