IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола са под натиск заради изненадващия ръст на запасите в САЩ*

Паладият поевтиня до над 5-седмично дъно в четвъртък – само ден, след като цената му регистрира най-резкия си спад за последните две години

10:14 | 28.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в четвъртък, увеличавайки загубите си във втора сесия подред след изненадващото увеличение на запасите на суров петрол в САЩ, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,42% до 59,16 долара за барел за контракти с доставка през май. Понижението при сорта Брент е с 0,29% до 67,63 долара за барел.

Натискът в момента идва от увеличаването на запасите в САЩ, въпреки че анализаторите подчертават, че все пак известна подкрепа за пазара е осигурена по линия на ограниченото производство от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заедно с Русия.

„Днешното понижение на цените не променя съществуващата подкрепа за пазара в краткосрочен план, а именно, че намаляването на производството от страна на ОПЕК+ и прекъсването на доставките ще вземат превес над притесненията, свързани с растежа и нарастващото производство в САЩ“, коментира Едуард Моя, страши пазарен анализатор в OANDA.

Запасите от суров петрол в САЩ се нараснали през миналата седмица с 2,8 млн. барела по данни на Администрацията за енергийна информация при очаквания на анализаторите за намаление с 1,2 млн. барела.

По официални данни износът на суров петрол от САЩ е намалял с 506 хил. барела на ден.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,04% до 1316,40 долара за тройунция.

Цената на паладия спадна до над 5-седмично дъно в четвъртък – само ден, след като регистрира най-резкия си спад за последните две години. Притесненията за световната икономика и оживлението около долара накара инвеститорите да приберат печалбите си.

Спот цената на паладия се понижава с 0,7% до 1433,88 долара за тройунция. В сряда сривът беше с 6,3% - най-големият дневен спад от 1 януари 2017 г. Металът, използван при производството на катализатори при бензиновите автомобили, вече е загубил около 187 долара от върха си от 1620,52 долара за тройунция, достигнат през миналата седмица.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,07% до 96,89 пункта. Доларът поевтинява с 0,31% спрямо йената до 110,17 йени. Австралийският долар поскъпва с 0,23% спрямо американския до 0,7100 долара.

* Информацията е актуална към 9:32 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още