Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Добре снабденият пазар и изключенията от санкциите понижават цената на петрола*

Според експерти изключенията от ограничителния режим могат да се окажат по обширни от очакваното

Добре снабденият пазар и изключенията от санкциите понижават цената на петрола*

Снимка: Ройтерс

Петролът поевтинява в сряда на фона на нарастващото производство и изключенията от американските санкции, които позволяват на най-големите купувачи от Иран да продължат доставките си, засилвайки очакванията за един добре снабден пазар.

Цената на международния бенчмарк Брент е 71,77 долара за барел, което представлява понижение от 0,5%.

От своя страна фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се търгуват за 61,81 долара за барел, което е поевтиняване с 0,64% .

Според американската банка J.P. Morgan разпродажбата на „черното злато“ се дължи на увеличаващото се производство, докато в същото време „иранските доставки са все още на пазара“, съобщава Ройтерс.

Вашингтон поднови санкциите си срещу ислямската република от началото на тази седмица, но позволи изключения за някои от най-големите клиенти на ирански петрол, разрешавайки им ограничен внос в рамките на 180 дни.

По данни на Refinitiv Eikon износът на страната се е понижил до 1 млн. барела дневно през ноември при продажба на около 3 млн. барела дневно към средата на 2018 г. Но доставките от Иран се очаква да се увеличат след този месец, тъй като страните, изключени от санкциите, ще запознат да купуват повече от сега.

„Изключенията по всяка вероятност ще бъдат по-обширни, отколкото пазарът очаква“, посочват от консултантската фирма FGE, откъдето изчисляват, че те ще позволят износа на 1,2 до 1,7 млн. барела дневно.

В Китай флотилия от супертанкери, превозващи 9 млн. барела ирански петрол на стойност 650 млн. долара, изчаква край пристанище Далян. Повечето кораби са пристигнали през последните 30 дни, тъй като Техеран се опитва да пусне на пазара колкото се може повече суров нефт преди влизането в сила на санкциите.

„С изключенията цените могат да бъдат поддържани в диапазона от 70-80 долара за барел, като върхът да е около 85 долара за барел, а дъното да се ограничи до 65 долара за барел“, посочват още от FGE.

В същото време от Morgan Stanley посочват, че доставките продължават да са по-високи от очакваното най-вече от САЩ, страните от ОПЕК в Близкия изток, Русия и Либия.

Производството от трите най-големи страни по производство – Русия, Саудитска Арабия и САЩ, премина прага от 33 млн. барела дневно за първи път през октомври. Към момента трите държави отговарят за над една трета от световното потребление.

Въпреки доброто снабдяване на пазара обаче от J.P. Morgan все пак предупреждават, че рискът за доставките остава много висок заради геополитическите рискове и липсата на резервен капацитет.

*Новината е актуална към 9:20 ч.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Гладът за печалба на инвеститорите натисна цената на златото под 1900 долара