IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени може да свият добива на царевица с една трета до 2030 г.

По-трудно може да стане отглеждането в райони като Северна и Южна Америка, Западна Африка и Китай

21:11 | 01.11.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Световната реколта от царевица може а намалее с една трета до 2030 г. заради промените в климата, които разтърсиха традиционните модели за земеделие.

Това показва ново международно проучване, обединяващо различни организации, включително НАСА и Международният институт за приложен системен анализ, цитирано от Bloomberg.

Повишаването на температурата и промяната в моделите на валежи ще направят по-трудно отглеждането на царевица – основна съставка за храни и фуражи – в райони като Северна и Южна Америка, Западна Африка и Китай. а съкращенията в производството се очакват по-скоро от прогнозираното в сравнение с предишни изследвания.

„Дори и при оптимистичните сценарии за климатични промени, при които общностите прилагат амбициозни усилия за ограничаване на увеличението на температурите по света, световното земеделие е изправено пред нова климатична реалност“, посочва водещият автор на изследването Йонас Йегермайер. „И със свързаността на световната хранителна система ефектите дори в една част на производство на даден регион ще се усети по света“, допълва той.  

В същото време обаче реколтата пшеница може да се увеличи със 17% за същия период от време, тъй като затоплянето разширява обхвата на подходящите за отглеждането ѝ територии. Тези ръстове обаче се очаква да бъдат компенсирани до средата на века. Пшеницата също така понася по-добре увеличаващите се нива на въглероден диоксид в атмосферата, въпреки че това може да е за сметка на хранителната ѝ стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Oбичам България
преди 2 години
Изтокът едно време грабеше с мир и любов - азиатските орди винаги са завиждали на европейците и са унищожавали това, което имат. Като люлка на европейската цивилизацията по нашите земи има разрушени селища от 10 000 г. преди Христа. Но за някои историята на България започва от даването на руската азбука на българи от Путин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Едно време Запада грабеше с войни, но вече не можееее.е..е...е......е.........е. Сега ще граби със зелени сделки, екология и всякакво зеленобесие!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още