IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ понижи прогнозите си за търсенето на петрол през 2020 г. и 2021 г.

Агенцията обяснява този ход с продължаващото влияние на пандемията от коронавирус и слабостта на основните компоненти на търсенето

12:44 | 13.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозите си за глобално търсене на петрол за първи път от няколко месеца в четвъртък, тъй като броят на заразените с Covid-19 остава висок и на фона на продължаващата слабост в авиационния сектор.

В месечния си доклад МАЕ прогнозира, че през  2020 г. глобалното търсене на петрол ще възлиза на 91,1 милиона барела на ден, което представлява спад от 8,1 милиона барела на ден на годишна база. Тази преработена прогноза е със 140 000 барела на ден по-ниска от предходната прогноза на МАЕ.

Агенцията също така намали своята прогноза за глобалното търсене през 2021 г.  с 240 000 барела дневно до 97,1 милиона барела на ден, като търсенето на реактивно гориво е определено като "основен източник" на слабост.

Докладът е публикуван малко след като най-големите нефтени и газови компании в света отчетоха исторически загуби през второто тримесечие, тъй като блокадите срещу коронавируса доведоха до несравним шок за търсенето на енергийните пазари.

По-рано тази година изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол заяви пред репортери, че 2020 г. може и да бъде най-лошата година в историята на петролните пазари.

„Последните данни за мобилността показват, че възстановяването е в застой в много региони, въпреки че в Европа засега търсенето продължава да нараства“, се казва в съобщението на МАЕ от четвъртък.

„За горивата за автомобилния транспорт търсенето през първата половина на 2020 г. беше малко по-силно от очакваното, но за втората половина оставаме предпазливи и подемът в случаите на Covid-19 ни накара да понижим прогнозите си, главно за бензина“, заявяват още от агенцията.

Цените на петрола са се понижили с 25% от началото на годината.

Влиянието на пандемията

„Коронавирусната пандемия „хвърли дълга сянка“ върху търсенето на петрол“, се казва в съобщението на МАЕ.

Базираната в Париж енергийна агенция заяви, че авиацията и транспортът, двата основни компонента на потреблението на петрол, продължават да изпитват трудности вследствие на пандемията.

Според МАЕ авиационната активност, измерена в пътнически километри, е спаднала с около две трети от нормалните си нива през юли, обикновено един от пиковите месеци за въздушния трафик.

Междувременно данните за мобилността през юли показват, че търсенето на гориво остава под сезонните норми в Европа и Северна Америка. Същите цифри бяха "много по-лоши" в региони, където вирусът продължава да се разпространява бързо, казаха от МАЕ, давайки Латинска Америка и Индия за пример.

Броят на новите случаи на коронавирус в световен мащаб достигна най-високото си ниво от първите дни на пандемията по-рано този месец. Към днешна дата повече от 20,6 милиона души са дали положителни проби за Covid-19 в световен мащаб, а 749 421 са починали, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“.

Ребалансирането на пазара на петрол „остава деликатно“

МАЕ заяви, че глобалните доставки на петрол изглежда са намалели със 7,1 милиона барела на ден през 2020 г. и прогнозира, че те ще нараснат с 1,6 милиона барела на ден през следващата година.

Агенцията добави, че доставките на петрол са се увеличили с 2,5 милиона барела на ден до 90 милиона барела на ден през юли, след като Саудитска Арабия прекрати доброволните съкращения на производството си, Обединените арабски емирства превишиха квотата си по последното споразумение на ОПЕК+, а производството на САЩ започна да се възстановява.

„Нашите изчисления показват, че търсенето през юни е надхвърлило предлагането“, казаха от МАЕ. "Въпреки това постоянната несигурност около търсенето, причинена от Covid-19, и възможността за по-голямо производство означава, че възстановяването на пазара на петрола остава деликатно", добавиха от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още