Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Най-ценният метал в света оставя всички останали зад гърба си

Родият – използван предимно в автомобилните катализатори и пет пъти по-скъп от златото, поскъпва с 31% от началото на месеца

Най-ценният метал в света оставя всички останали зад гърба си

Снимка: Архив Ройтерс

Страхотното начало на годината за паладия бледнее пред един по-малко известен, но далеч по-скъп метал – родият.

Родият – използван предимно в автомобилните катализатори и пет пъти по-скъп от златото, поскъпва с 31% от началото на месеца, достигайки най-високата си цена от 2008 г. насам. По-строгият контрол върху вредните емисии разпали ралито му и вече се появиха спекулации, че се очакват нови рекорди, съобщава Bloomberg.

Родият поскъпна 12 пъти през последните четири години, изпреварвайки значително всички водещи суровини на фона на увеличеното  търсене от автомобилния сектор. Също както паладия, металът се добива като вторичен продукт на платината и никела, но пазарът му е далеч по-малък и това го прави предразположен към големи ценови движения, когато доставките или търсенето се променят.

„Родият е подвластен на шантава волатилност“, посочва Антън Берлин, ръководител на звеното за анализ и пазарно развитие на руската MMC Norilsk Nickel PJSC, която добива около 10% от метала. Добивът е ограничен и спекулантите започват да го купуват, след като големите индустриални купувачи си подсигуриха нужните количества в края на миналата година.

Поскъпване

До понеделник родият достигна цена от 7 925 долара, посочват от Johnson Matthey Plc. Поскъпването от този месец също така стана факт на фона на обръщането на инвеститорите към благородните метали в търсене на убежище от напрежението в Близкия изток, което тласна цената на паладия с около 9%.

„Основният двигател до началото на януари беше физическото търсене от Азия, което може да е свързано и с автомобилната индустрия“, посочва Андреас Даниел, трейдър за Heraeus Holding GmbH. „Купуването води до още купуване и на един нерегулиран пазар ефектът е огромен, с движения на цените, виждани, може би, на всеки десетина години“, допълва той.

Търсенето се охлади миналата седмица, посочва още Даниел. Цената достигна 8 200 долара в сряда преди да се понижи леко през следващите дни.

Въпреки че отслабването е възможно през тази година, родият може да достигне рекордните 10 100 долара, достигнати през 2008 г., смята Афшин Набари, ръководител на звеното за търговия на MKS PAMP Group в Швейцария. Тези раздути цени отпреди десетилетие накараха производителите на катализатори да преминат към платината и паладия, които също се използват за пречистване на емисии.

Малък пазар

Много по-трудно е да се инвестира в родий, отколкото в други благородни метали. Той не се търгува на борсите, пазарът за кюлчета или монети е много по-малък в сравнение с този на златото и среброто, а повечето сделки са между доставчици и индустриални купувачи. Производството в глобален план се равнява на малко над една десета от това на паладия и платината.

Високите цени на родия са добра новина за южноафриканските производители, които представляват над 80% от световния добив. Ръстовете при металите в групата на платината и евтиния южноафрикански ранд помагат на индекса на компаниите за добив в страната да се утрои през последната година, достигайки най-високото си ниво от 2011 г. насам.

Лидерската позиция на Южна Африка означава също така, че производството рискува да натежи на пазара. Спиранията на тока през миналата година доведоха до временни прекъсвания на производството. Имаше и продължителни стачки на работници в сектора с искания за по-високи възнаграждения.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
2
 
14
Dr. Vatnikov до: Local_Person
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Не бих заложил на това. Сделка ще има, но шорт на златото едва ли, имайки предвид големия деманд и от централните банки и от по-малките инвеститори, търсещи спокойствие на фона на продължаващия печат на фиатни пари и задлъжняеане по цял свят.
2
 
4
 
13
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Ок, само дето е време за Шорт на злато - сделката с Китай.
0
 
6
 
12
Achtung до: studioaa
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Объркал си двата щата. Паладия се ползва повече в катализаторите на бензиновите коли, а платината при дизелите. От там и движението на цените.
2
 
6
 
11
zelka007 до: дядя Вова
преди 8 месеца
"...Във военен план някои са незаменими ..."
...
и ти си велик ... :))) ... по свой си начин де ...
2
 
6
 
10
zelka007 до: Императорът
преди 8 месеца
"... щото продажбите на моите компании ... "
...
велик си импе ... :)))

Още от Суровини
Третата тропическа буря за месеца понижава слабо петролните цени*