IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ запазва ограниченията за добив на петрол

Ако дисбалансите продължат, ограниченията за добива на петрол може да се прехвърлят и към 2019 г.

13:13 | 21.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Страните от ОПЕК и страните извън картела, добиващи петрол, или т.нар. "ОПЕК +", са се разбрали да продължат ограниченията върху добива на суровината, пише Ройтерс. Ресорните министри имаха среща в Оман по-рано днес, на която са били обсъдени въведените квоти и ситуацията на петролните пазари.

След разговорите нагласите са ограниченията да продължат, съобщава енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих. А ако дисбалансите на пазара се запазят, ОПЕК+ може да удължи споразумението и през 2019 година, каза още той.

Официално разговорите за квотите и възможността да бъдат удължени с още една година ще се проведат през ноември 2018 година.

Руският министър на енергетиката Александър Новак коментира преди заседанието, че очаква балансиране на пазара още през 2018 година. Когато точно ще стане това, "времето ще покаже", каза той, цитиран от ТАСС.

По време на заседанието Новак е отбелязал, че в последните месеци всички страни, участващи в споразумението, стриктно спазват договорките. "Това никога не се е случвало в историята на ОПЕК", каза той, допълва от пресслужбата на руското енергийно министерство.

До изтичане на срока на споразумението страните от ОПЕК+ ще имат своите срещи в "консултативен характер", каза още Новак. Според  руската информационна агенция "Новости" следващата среща ще бъде през април. 

Анализатори пък вече прогнозираха, че може да се очаква отпадане на ограниченията на добива на петрол още преди края на 2018 година. Вероятно това може да стане и без официално решение - просто страните постепенно ще спрат да изпълняват поставените квоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още