Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролната сделка е все по-близо след съгласието на Русия да намали добива

Москва сигнализира, че може да съкрати производството с 1,6 барела дневно

Петролната сделка е все по-близо след съгласието на Русия да намали добива

Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Безпрецедентното споразумение между най-големите производители на петрол за намаляване на производството и увеличаване на цените вече е само на една ръка разстояние, след като и Русия сигнализира, че е готова да свие добива.

Москва, чието недоволство спрямо американското шистово производство е най-голямата пречка пред сделката, заяви в сряда, че е готова да намали добива с 1,6 млн. барела на ден, или 15%. Това доведе до ръст в цените на „черното злато“ на стоковата борса в Ню Йорк, който се пренесе и в търговията в Азия.

От постигането на споразумение зависи съдбата на редица осланящи се на петрола икономики, след като търсенето в целия свят бе силно засегнато от пандемията с коронавирус от една страна и ценовата война между Русия и водещия производител в рамките на ОПЕК Саудитска Арабия.

Още по темата

Това доведе до срив в цената на петрола, която потъна до двадесетгодишно дъно, а търсенето спадна на места с до 70%.

Това обаче не е краят на битката, тъй като от Кремъл настояват САЩ да направят повече от това да оставят естествените процеси на пазара да намалят рекордния добив на страната. В същото време американският президент Доналд Тръмп продължава да оказва силен дипломатически натиск върху Русия и Саудитска Арабия, като по думите му американското понижение на производството ще се случи „автоматично“, тъй като ниските цени са поставили шистовата индустрия в страната в тежко положение.

„Смятам, че ще изгладят нещата, голям напредък бе постигнат през последната седмица“, каза Тръмп по време на брифинга си в Белия дом в сряда. „Имаме изключително мощна енергийна индустрия в тази страна сега, номер едно в света, и не искам тези работни места да бъдат загубени“, посочи той.

От своя страна Саудитска Арабия е една от малкото държави в света, които могат да се похвалят с печеливш петролен сектор в сегашната обстановка. Но икономиката на кралството също се намира в риск, тъй като Рияд се нуждае от по-високи цени на „черното злато“, за да финансира бюджета си. В подобно положение се намира и Русия.

Двете страни развалиха историческото си споразумение за намаляване на добива през март, което отприщи огромно количество петрол на пазара. Това съвпадна с пандемията от COVID-19, която принуди милиони хора да останат по домовете си и сви значително търсенето. Тогава Русия настояваше, че не е готова да продължава да жертва произвдството си, за да стимулира цените, докато шистовият сектор в САЩ се възползва от свиването, без да допринася за него.

Властите в Москва все още не са се отказали от тази позиция, но изглежда все повече се доближават до постигането на споразумение след дни на интензивни преговори. Те съвпаднаха с излизането на поредица от данни, според които пониженото търсене на петрол заради коронавируса се задълбочава.

И макар да се очаква възстановяването на Китай от пандемията да увеличи преработването на петрол в страната през април, носейки лъч надежда за пазара, то това едва ли ще се отрази значително на историческите спадове в САЩ, Индия и други страни.

Търсенето в САЩ в момента е спаднало до 14,4 млн. барела на ден, най-ниското ниво, откакто се събера дата от 90-те. Това е и спад с 30% спрямо нивата отпреди кризата, показаха правителствени данни от сряда. В Индия пък – третият по големина потребител на петрол, търсенето се е сринало с 18% през март, показват официални данни. Това е така, въпреки че страната обяви блокада заради коронавируса едва на 25 март. Неофициално рафинерии в страната съобщават за спад на търсенето с до 70% в началото на април.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
2
 
11
преди 1 месец
1
 
2
 
10
преди 1 месец
1
 
2
 
9
преди 1 месец
1
 
2
 
8
преди 1 месец
1
 
2
 
7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Да го духат модераторите на инвестoр.бг! Нещастници.

Още от Суровини
Русия почти е изпълнила ангажимента за свиване на петролния добив още през май