IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът е напът към най-голямото седмично поевтиняване от август

Четвъртата вълна в Европа набира скорост в момент, в който отново се повишават очакванията за ограничения на мобилността и удар върху търсенето

22:32 | 19.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Петролът e напът да отчете най-голямото си седмичено поевтиняване  от август, тъй като влошаващата се криза в Европа по отношение на пандемията от Covid-19 поднови очакванията за блокирания, точно когато ключовите потребители се опитват да добавят спешни доставки към пазара, предава Bloomberg.

Фючърсните договори в Ню Йорк за WTI с доставка през януари поевтиняват с цели 3,65% в петък до 76,10 долара за барел. Брентът поевтинява с цели 3,11% до 18,71 долара за барел.

Четвъртата вълна в Европа набира скорост в момент, в който отново се повишават очакванията за ограничения на мобилността и удар върху търсенето на петрол. Австрия наложи блокиране, докато Германия въведе някои ограничения. И двата бенчмарка ще се понижат за четвърта поредна седмица.

Опасенията се случват в момент, в който петролният пазар се фокусира върху възможността за комбинирано освобождаване на петрол от стратегически сурови резерви от САЩ и Китай. Властите в Пекин заявиха в четвъртък, че работят по такъв план, докато САЩ многократно са заявявали, че опцията за използване на своите стратегически петролни резерви остава на масата.

„Това е мощен удар за петролния комплекс, когато има очертаващ се взрив в предлагането, съчетан с удар по отношение на търсенето заради вируса“, каза пред Bloomberg Джон Килдъф, съдружник-основател в Again Capital LLC.

След като поскъпна до най-високото ниво от седем години, петролът поевтинява през последния месец, въпреки че Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници продължават с предпазливия подход към възстановяването на производството. Разтревожен от нарастващите цени на бензина, президентът на САЩ Джо Байдън се опита, но не успя да накара групата ОПЕК+ да доставя повече суров петрол, заради което се насочи към възможно освобождаване от американския стратегически петролен резерв. Потенциална слабост в китайската икономика също допринесе за мечите фактори.

„Рискът е реален в Европа, особено ако решението на Австрия за блокиране има ефекта на доминото в целия континент“, каза Луиз Диксън, старши анализатор за петролните пазари в Rystad Energy.

Ценовият срив се разпростира и до пазарите на рафинирани продукти. Бенчмарковите фючърси върху американския бензин и крек спредът (crack spread), или мярката за печалбата на рафинериите от разликата в стойността на бензина, дизела и другите петролни продукти спрямо суровия петрол, поевтиняват с 3% всеки. Дизеловият крек в Европа рязко поевтиня.

Още от края на октомври – когато цените на суровия петрол надхвърлиха 85 долара за барел и ОПЕК+ се противопостави на призивите на Байдън за по-бързо увеличаване на производството – американският президент заплашва да освободи количества от стратегическите петролни резерви на САЩ, като нареди на бюрократите да разследват американската петролна индустрия заради повишените цени и се обърна към други страни по света да действат.

Администрацията дори проучи възможността за контрол на износа, пише Bloomberg.

Усилията на американския президент могат да подкрепят понижението на цените в краткосрочен план. Но по-важното е дали двете водещи икономически сили ще работят съвместно, за да повлияят върху движението на петролните цени и количествата петрол на глобалния пазар, а също и дало Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще разглежда това съвместно действие като предвестник на по-тясно сътрудничество между най-големите потребители на петрол в света.

„Ако има координирано освобождаване на суров петрол от стратегическите резерви на САЩ и Китай, това би представлявало една нова реалност за ОПЕК“, пише Робърт Джонстън от Колумбийския център за глобална енергийна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още