IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола остана относителна стабилна в азиатската сесия*

„Черното злато“ записа първата си месечна загуба от шест месеца насам

09:35 | 01.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът остана сравнително стабилен по време на азиатската сесия на фона на спадовете на американския капиталов пазар и засилването на долар, което ограничи общия интерес към суровините, обобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI с доставка през април поскъпнаха с 0,5% до 61,67 долара за барел. Сортът Брент отчита понижение в цената си от 0,06% до 64,69 долара за барел. И двата най-търгувани вида „черно злато“ поевтиняха с близо 5% през февруари, което е първият им месечен резултат на червена територия от шест месеца насам.

„Големите загуби при акциите накараха инвеститорите да избягват рискови активи като петрола“, коментира Томомичи Акута, старши икономист в Mitsubishi UFJ Research and Consulting. Според други по-ниските котировки в сряда пък са били в резултат на прибиране на печалбата от някои пазарни участници, след като петролът достигна триседмичен връх по-рано през седмицата.

Запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 3 млн. барела миналата седмица, което е доста над очакванията на анализаторите за повишение с 2,1 млн. барела, показват седмичните данни на Администрацията за енергийна информация (EIA).

Увеличаващото се американско производство на петрол, от своя страна, продължава да е един от факторите, оказващ натиск върху цената на суровината, въпреки че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия свиха производството си. ОПЕК продължава да изпълнява споразумението, сключено в началото на миналата година, и производството на петрол в рамките на картела през февруари достигна 10-месечно дъно.

На стоковите пазари заради засилването на долара и златото поевтинява за трети пореден ден. Фючърсите на ценния метал с доставка през април отчетоха понижение в цената си с 0,23% до 1314,70 долара за тройунция. От другите метали единствено медта е на положителна територия, поскъпвайки с 0,16%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава в четвъртък за трети пореден ден с 0,04% до 90,68 пункта. По-силният долар традиционно ограничава търсенето на стоки, деноминирани в долари. Доларът поскъпна спрямо йената с 0,11% до 106,79 йени. Австралийският долар пък поевтинява спрямо американския долар с 0,35% до 0,7735 долара.

*Информацията е актуална към 8:50
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още