IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отново поскъпна след по-ранните понижения на цената*

Могат да се очакват известни понижения в цената на златото заради липсата на физическото му търсене в Азия, смята анализатор

11:44 | 17.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като по време на азиатската търговия петролът поевтиня заради различни опасения, включително заради предупреждения за очаквана корекция, сутринта българско време котировките са отново на положителна територия. И двата най-търгувани вида петрол продължават да се движат около тригодишния си връх.

Фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпнаха с 0,22% до 63,87 долара за барел. При сорта брент повишението е с 0,12% до 69,23 долара за барел.

При по-ранните спадове на цените пазарите до известна степен отразиха появилите се притеснения от увеличаването на добива на шистов петрол в САЩ. В същото време силното търсене, намаляването на резервите и някои геополитически рискове влияят в посока подкрепа на цената. 

Някои анализатори в последните дни предупреждаваха за очаквана известна корекция заради натрупания ръст от 13% от началото на декември 2017 г.

„Възможно е да видим корекция на цените, още повече, че геополитическите фактори, които подкрепиха поскъпването при сорта брент, включително напрежението в Катар, Иран и Ирак, не причиниха значителни смущения в доставките“, каза Норбърт Рюкер, анализатор в швейцарската банка Julius Baer. Според него обаче растежът на икономиката в световен мащаб подкрепя цените в посока нагоре.

На стоковите пазари златото загуби едва 0,09% от стойността си и една тройунция се търгуваше за 1335,90 долара. Според Марк Кийнан, анализатор за азиатско-тихоокеанския регион в Societe Generale перспективите пред златото са за известни понижения в цената заради липсата на физическото му търсене в Азия.

От своя страна, доларовият индекс, който измерва щатските пари спрямо кошница от валути, успя да се покачи в сряда до ниво от 90,622 пункта. Американският долар поскъпна спрямо йената с 0,32% до 110, 80 йени.

*Информацията е актуална към 10:28 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още