IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява за трети пореден ден*

След речта на президента Доналд Тръмп доларовият индекс загуби още от стойността си

10:06 | 31.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават за трети пореден ден по време на азиатската търговия на фона на нарастване на запасите от суров петрол в САЩ повече от очакваното през миналата седмица, отбелязва CNBC. Допълнителна тежест в момента идва от преобладаващите настроения за разпродажба на стоковите и капиталовите пазари.

Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през март поевтиняват с 0,57% до 64,13 долара за барел. При сорта Брент понижението е с 0,46% до 68,70 долара за барел.

„Загрижеността около нарастващото производство в САЩ продължава да оказва натиск върху цените на петрола“, коментира и Михир Кападия, главен изпълнителен директор на Sun Global Investments.

Докладът на Американския петролен институт показва, че запасите от суров петрол през миналата седмица са нараснали с 3,299 млн. барела, като по-големият от очакваното ръст е сигнал за спад на търсенето на „черно злато“ в най-голямата икономика в света.

Златото обаче успя да обърне тенденцията и след като достигна едноседмично дъно през предходната сесия, в сряда фючърсите върху ценния метал с доставка през април поскъпнаха с 0,48% до 1346,40 долара за тройунция. Януари се оказа най-добрият месец за златото от август 2017 г. с повишаване на стойността му с 2,8% до голяма степен благодарение на слабостта на долара. Среброто, платината и медта също започват деня във възходяща посока, покачвайки цената си с малко под 1%.

Доларовият индекс, които измерва представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,39% до 88,67 пункта. Реакцията на американската валута идва след речта на президента на САЩ Доналд Тръмп "За състоянието на съюза", която не поднесе изненади на пазарите. 

Доларът поевтинява спрямо йената с 0,13% до 108,64 йени. В същото време австралийският долар успя да поскъпне с 0,20% спрямо американския, като се разменяха за 0,8099 долара.

*Информацията е актуална към 9:31 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още