IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се изтъкна като спасител на американската икономика

В речта си "За състоянието на съюза" той призова американците и политиците за единство и поиска пълна реформа на имиграционната политика

09:12 | 31.01.18 г. 7
<p>
	<em>Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори пред Конгреса. Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори пред Конгреса. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп използва първата си реч "За състоянието на съюза", за да си припише заслугата за икономическите успехи на САЩ, предава Ройтерс. 

"От изборите ние създадохме 2,4 млн. работни места, включително 200 хил. само в индустриалното производство. След години на стагнация на заплатите най-сетне виждаме повишаващи се възнаграждения", каза Тръмп, цитиран от БТА.

По думите му фондовият пазар "чупи рекорд след рекорд", допълва и Асошиейтед прес. 

Американският президент обеща, че от другия месец милиони американци ще започнат да носят вкъщи още по-високи заплати благодарение на масовите данъчни намаления, които той подписа като закон в края на 2017 г.

Президентът призова за компромис между републиканци и демократи, който да позволи Конгресът да приеме законопроекта за генерирането на най-малко 1,5 трлн. долара за модернизиране на пътищата, мостовете и други инфраструктурни проекти. По думите му всеки федерален долар трябва да бъде управляван чрез партньорство с щатските и местните власти, привличайки и инвестиции от частния сектор, където е уместно, допълва Асошиейтед прес.

Освен това законопроектът за инфраструктурата трябва също да оптимизира процеса на одобрение и лицензиране, свеждайки го до две, дори една година.

Американският президент Доналд Тръмп обеща да защитава американската интелектуална собственост без да назовава в тази насока Китай, който е обвиняван от американската администрация в търговски злоупотреби, пише Ройтерс.

Очакваше се Тръмп да отправи строго предупреждение към страните с нечестни търговски практики, в това число и кражбата на интелектуална собственост. Вместо това изявленията на Тръмп, посветени на търговията, бяха кратки. В тях той повтори, че е необходимо да има честна и реципрочна търговия, но не навлезе в подробности какво означава това за него.

"Ние ще работим, за да поправим лошите търговски споразумения и да договорим нови", каза Тръмп и допълни: "Ние ще защитаваме американските работници и американската интелектуална собственост чрез силни мерки за прилагане на нашите търговски правила." 

В речта си Доналд Тръмп призова Конгреса да остави настрана "партийните дрязги" и да реформира националната федерална система, посочва Асошиейтед прес.

Той обвини "смъртоносни вратички" в системата и отворените граници, които по думите му в течение на десетилетия са позволявали на наркотици и улични банди да залеят най-уязвимите общности, позволили са на милиони зле платени работници да се конкурират за работа и заплата с най-бедните американци и са стрували живота на многобройни невинни. 

Според Тръмп неговият план ще създаде безопасна, модерна и законна имиграционна система. 

"Освен това той потвърди решимостта си да води "дълга и тежка" борба срещу епидемята от пристрастеност към опиоиди и наркотици. Президентът предрече, че в крайна сметка Америка ще надделее над кризата, която отнема 174 човешки живота всеки ден.

Президентът на САЩ предложи "справедлив компромис" по имиграционните реформи с надеждата да спечели подкрепа от опозиционните демократи за прокарването на законодателството през Конгреса, отбелязва ДПА. Нека се обединим, да загърбим партийните пристрастия и най-сетне да свършим работата, с тези думи завърши изказването си за имиграцията Тръмп.

Той каза, че може да има "път към гражданство" за близо 1,8 млн. души, вкарани в страната незаконно като деца, но поиска в същото време "стена на южната граница" - едно от основните му предизборни обещания. 

Тръмп призова и за край на лотарията с американски визи в полза на "имиграция, базирана на качества" (merrit-based-immigration") и за спиране на имиграция чрез роднинство (освен съпрузи и малолетни деца). 

Тръмп определи предложението си като компромис "по средата", при който "никой не получава всичко, което иска, но страната получава критично важните реформи, от които се нуждае", но думите му предизвикаха кратък смях от демократите. Наложи се лидерът на малцинството в Камарата Нанси Пелоси с жест с протегнати ръце да прикани да замълчат свои колеги съпартиийци, които изстенаха, когато Тръмп предложи да се прекрати "верижната имиграция".

За демократите изразът е обиден, понеже според тях дискредитира една система за имиграция, центрирана около семейството. 

Президентът Доналд Тръмп призова и всички американци и по-специално републиканците и демократите към единство, предаде Франс прес.

Тази вечер аз призовавам всички нас да загърбим разногласията си, да потърсим допирна точка и да съберем единството, което ни е нужно, за да изпълним волята на хората, които са ни избрали, за да им служим, заяви той.

Това е нашият нов американски момент. Никога не е имало по-добро време да се започне осъществяването на американската мечта. Съюзът е силен, понеже американският народ е силен, каза президентът, цитиран от Асошиейтед прес. 

„Аз моля и двете партии да се обединят, за да ни дадат безопасната, бърза, сигурна, надеждна и модерна инфраструктура, от която нашата икономика има нужда и нашият народ заслужава", каза той. 

Докато Тръмп призоваваше за двупартийно сътрудничество, доказателството за дълбокото разделение между партиите беше очевидно, отбелязва Ройтерс. Почти всички демократи спряха да ръкопляскат секунди след като президентът влезе в залата на Камарата на представителите. Докато половината от публиката бурно ръкопляскаше, изправяйки се на крака по време на речта, другата половина седеше мрачна и неподвижна, в море от черно облекло, предаде Асошиейтед прес.

Републиканците аплодираха с овации, когато Тръмп говореше как Америка е велика отново и за победата си с данъчната реформа, докато демократите почти не реагираха, макар че се включиха в аплодисментите при споменаването на спасителите при бедствия и военните ветерани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Няма трети пол, стига си пропагандирал че има ... НЯМА! разбери го ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Абе дали е спасител, още е рано да се каже... За сега повече мяза на реаниматор, който се опитва да върне към живот болен, на когото дълго време е прилагано тотално сбъркано лечение... За сега пациентът реагира положително... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Дано поне ти хващаш някакъв смисъл в конспиративно-параноичните си прозрения. Но моля те, не приемай това като молба за повече обяснения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Ти разсъждаваш като обикновен нормален човек, а аз неслучайно завърших поста си че е важно да се знае кой стои зад това и какво цели.Третополовите стратези прикрито мразят всички, които не са като тях и нямат никакви спрупули да ги използват и да ги настройват едни срещу други, дори и накрая да се избиват помежду си. Когато това се осъзнае от повече хора по целия свят, както например са го осъзнали различни хора в САЩ и Русия (като Тръмп и Путин) тогава няма да им е толкова лесно на мултикултифалшификаторите да осъществят плана си.Доколкото виждам в момента май шефовете на ФБР и ЦРУ още са от отбора на Хилъри-то и третополовите ****** и правят всякакви планове за импийчмънт на Тръмп. Добре че все още се намери голяма и силна опозиция на джендърите вътре в самите САЩ, че да се отложи воината с още няколко години. Моабет да става - те искат да скарат до сбиване и война несъгласните с тях и неприемащите ги. Така опозицията ще се избие помежду си ако обаче няма достатъчен брой хора с мозък в главите си да спрат тези планове и да отрежат главата на змията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Моабет да става
преди 6 години
Световен конфликт може и да почне като неядерен, но при десетина държави притежатели на атомни оръжия ще премине в ядрен. След това ще има да се чудят медузите и *** кой е бил прав и кой крив?Да не забравяме последният световен конфликт е ядрен и са използвани 100% от наличните оръжия. Сега и 10% са достатъчни да се избием и измрем от глад и радиоактивно заразяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Ако следите цялото брожение срещу Тръмп и всички тези опити за създаване на негативни нагласи срещу него, всъщност се оказва, че всяко нещо, което не се влошава при управлението му, а напротив, започва да се подобрява, е много голяма и важна победа.Ако цялата абсолютна власт отново се върне в ръцете на многополовите борци и тяхната идеология, няма да мине кой знае колко време и след като са опитали всичко, и не са успели, ще пробват и с последното - нов световен неядрен военен конфликт. Поводите за него всъщност няма да са от значение, важно е да се знае кои стои зад всичко това и какво цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Като "спасител на икономиката" ле-е-еко се е поизсилил. Най-голямото му постижение беше в това, че хвана възходящата вълна, която започна още при Обама. Данъчната реформа макар и наложителна, все още не се знае доколко ще е ефективна. И повечето от останалите му "заслуги" все още са на етапа на обещанията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още