IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след двудневен спад в цената*

Стойността на суровината отново се покачва, след като данните в САЩ показаха намалели резерви на горива

09:48 | 25.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се покачва след двудневен спад, след като данните показват намалели щатски запаси на бензин на фона на предстоящия летен сезон в САЩ, в който обичайно има повече движение и по-голямо потребление на горива, съобщи Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,59%, или 0,67 долара, до 114,23 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,73%, или 0,81 долара, до 110,58 долара за барел. В предходните две сесии сортът изтри около 3% от стойността си.

Американският петролен институт съобщи, че запасите на моторни горива са намалели с 4,22 млн. барела миналата седмица, според лица, запознати с данните. Така резервите са се свили до най-ниското си ниво за този период на годината от 2013 г. насам.

petrol petrol

Пазарът на "черно злато" преминава през силна волатилност от края на февруари, когато Русия навлезе в Украйна, а Китай преминава през най-лошия си пандемичен период от пролетта на 2020 г. Външният министър на Саудитска Арабия заяви, че страната е направила, каквото е могла за пазара, добавяйки, че няма недостиг на суровината.

Войната в Украйна влошава проблемите на веригите на доставка и ускорява инфлацията на световно ниво, като цената на горивата на дребно в САЩ надминава рекордните равнища. Големият щатски износ на бензин също свива вътрешните запаси на фона на предстоящия летен сезон, който започва този уикенд.

"Запасите на петрол и петролни продукти продължават да са ниски", каза Виктор Шум, вицепрезидентът на консултантското звено за петрол в S&P Global Commodity Insights.

Щатските резерви на дестилати - категория, включваща дизела - са намалели с 949 хил. барела миналата седмица, докато тези на петрол са нараснали. Предстои Администрацията за енергийна информация да публикува официалната статистика по-късно през деня в сряда.

Външният министър на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан посочи по време на Световния  икономически форум в Давос, че "предлагането на петрол в момента е сравнително балансирано". "Кралството направи, каквото можа", допълни ресорният министър.

САЩ водят координирано със съюзниците им освобождаване на стратегически резерви на петрол в опит да се озапти инфлацията. В най-скорошното си обявление енергийното министерство на страната заяви, че предлага 40,1 млн. барела предимно от суров петрол, примесен със сяра.

*Към 09:20 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още