IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разведряването на търговския фронт даде тласък на цените на петрола*

Надеждите за постигане на сделка дадоха допълнително тласък на пазара, който се намира във възход последните два месеца заради намаляването на добива на ОПЕК

09:53 | 04.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола отбелязаха нов ръст в понеделник, тласкани от намаления добив в страните от ОПЕК, както и от съобщенията, че САЩ и Китай са близо до постигането на споразумение в техния търговски спор, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,28% до 65,25 долара за барел.

От своя страна американският сорт West Texas Intermediate (WTI) увеличава стойността си с 0,23% до 55,93 долара за барел.

Повишението последва съобщенията, че САЩ и Китай са близо до приключване на своя продължил близо година търговски конфликт, който предизвика сериозни трусове в световната икономика.

Според източник напредъкът е бил постигнат, след като властите в Пекин са обещали структурни икономически промени и премахване на своите реципрочни мита върху американския внос.

Надеждите за разведряването на напрежението между двете най-големи световни икономики дадоха допълнително тласък на пазара, който се намира във възход последните два месеца заради намаляването на добива в Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници (ОПЕК).

Добивът на ОПЕК през февруари достигна четиригодишно дъно, показва проучване на Ройтерс. Това се дължи на преизпълнение на съкращението от страна на Саудитска Арабия и някои други държави от картела, като в същото време Венецуела – която е изключена от сделката, също принудително понижава производството.

„Износът на ОПЕК е намален с над 1,5 млн. барела дневно от ноември“, посочва банка Barclays в коментар от неделя.

„Картината на доставките изглежда затегната тази година“, казват на свой ред от Fitch Solutions в понеделник, като според анализаторите стойността на сорта Брент ще достигне средна цена от 73 долара за барел през тази година.

Цените на петрола нарастват допълнително и от американските санкции срещу страните членки на ОПЕК Иран и Венецуела, които по оценка на Barclays са довели до свиване на производството от около 2 млн. барела дневно в глобалната мрежа на доставките.

В САЩ също са налице признаци за забавяне на бума на производство на „черно злато“ от последната година. Миналата седмица американските компании намалиха броя на нефтени платформи, търсещи нови залежи, до най-ниския от близо девет месеца насам, след като някои производители започнаха с изпълнението на планове за свиване на разходите.

*Информацията е актуална към 9:30 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още